AK Parti’nin tek başına iktidar olmasının ardından asgari ücretin ne zaman 1.300 liraya yükseleceği tartışılmaya başlandı. 1 Kasım seçimleri öncesinde eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin 2016 yılı içinde 1.300 liraya yükseltileceğini açıklamış, ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ”1 Ocak 2016” tarihini vererek, son noktayı koymuştu.
5 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR
5 milyon çalışanın asgari ücretli ‘göründüğü’ Türkiye’de, sök konusu rakamı belirlenme süreci Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanmasıyla başlıyor. İşçi,işveren ve Çalışma Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve TÜİK temsilcilerinden oluşuyor. Ancak asgari ücretin belirlenmesinde Hükümetin tavrı belirleyici oluyor. Komisyon, 1 Ocak ve 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere 6’şar aylık dönemler halinde asgari ücreti yıllık olarak belirliyor. Asgari ücret artışı sadece 5 milyon çalışanı ilgilendirmiyor. Sendikalı ya da sendikasız diğer çalışanların maaş artışlarında önemli bir gösterge kabul ediliyor.
GSS BORÇLARI SİLİNİYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim öncesinde GSS ile ilgili de net açıklamalarda bulunmuştu. Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk işlerinin gelir testi borçlarını silmek olduğunu söylemişti. Davutoğlu bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında genel sağlık sigortası beyannamesine getirilen muafiyetin ardından gelir testi yapılamamasından dolayı biriken borçlar için, “Borç sıkıntısı içinde strese girmeyin. 1 Kasım’dan sonra ilk işimiz, bütün o borçları silmek olacak. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl içinde de müddet vereceğiz. İş güç sahibi olur, ondan sonra da ödersiniz” ifadesini kullanmıştı. Seçim öncesi AK Parti’nin emeklilere yönelik vaatleri ise Bağ-Kur’lular için sosyal güvenlik kesintisinin kaldırılması ve bütün emeklilere yılda 1.200 lira ek zam verilmesiydi.