Ziraat Teknisyenliği konusunda eğitim aldığını söyleyen Gül, “Asgari ücret ile geçinemiyordum. Sonunda solucan gübresi işi yapmaya karar verdim. İlk etapta aldığım 10 bin solucanı 75 günde 30 bine çıkardım. Önümüzdeki bir kaç ay içersinde sayıları bir milyona ulaşacak. Asgari ücretten daha fazla kazanacağım. Siparişleri şimdiden almaya başladım” dedi.
İnegöl Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 10 yıl güvenlik görevlisi olarak çalışan mesleği ziraat teknisyenliği olan Osman Gül, asgari ücretle geçinemediği için geçtiğimiz aylarda işi bırakarak, solucan gübresi üretimi için kolları sıvadı. Bu iş için İsaören Mahallesi’nde bir ev kiralayan Osman Gül, Trakya’da bir firmadan satın aldığı 10 bin solucanla işe başladı. Yaklaşık 2.5 ayda solucan sayısını üçe katlayan Gül, bu aşamada solucan sayısını arttırmak için çalıştığını söyledi.
‘TOPRAKLA UĞRAŞMAYI SEVİYORUM’
Toprakla uğraşmayı sevmesinin de için solucan gübresi işine girmesinde etkili olduğunu kaydeden Osman Gül şunları anlattı:
“Toprak hayattır. Solucan gübresi, canlı bir gübredir. Kimyasal gübrelerden ve diğer gübre çeşitlerinden farkı, içinde ki bakteri sayısının fazla olmasıdır. Ve de solucanın içindeki sülüm sıvısı genelde bitkiler için antibiyotiktir. Hastalık oranları düşüyor ve hastalıklara karşı daha dirençli oluyor. Şuan gübreden ziyade solucan üretmek istiyoruz. Gübre üretimine tam manada başlamak için 1 milyon sayısına ulaşmayı istiyorum. 30 bin solucanla aylık 300 kiloya yakın gübre üretiyoruz. Ama solucan sayısını 1 milyona çıkardığımızda, tonlarla ifade edebileceğimiz miktarda gübre üretebileceğiz. Solucanların sayısı her 2 ayda bir 2 katına çıkıyor. İstediğimiz rakama yaklaşık 1- 2 yıl içerisinde ulaşmayı ümit ediyoruz” diye konuştu.
Solucan gübresi seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılıyor. Organik tarımın yaygınlaşmasıyla solucan gübresine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.