ASLIHAN AYDIN
Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) iş adamları ile istişare toplantısına katıldı. Ardında ise, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (BESOB) Küçük Sanayi’deki Eğitim Merkezi’nde esnaf ile bir araya geldi.
Bakan Ağbal, buradaki konuşmasında Türkiye ekonomisinin 2002 yılından sonra hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerle mukayese edildiğinde çok ciddi anlamda büyüme performansı gösterdiğini söyledi. Ekonomide reform niteliğinde düzenlemeler yaptıklarını belirten Ağbal, bu düzenlemelerin ‘yatırıma güçlü destek’, ‘güçlü üretim’, ‘ihracata teşvik’, ‘istihdama katkı’ ve ‘finansman ve diğer destekler’ başlıklarında olduğunu kaydetti. Asgari ücret konusunda da 2016 yılında ‘Hiçbir şekilde asgari ücret bin 300 liranın altına düşmeyecek’ dediklerini hatırlatan Ağbal, ”2017 yılında da hiçbir şekilde asgari ücret bin 404 liranın altına düşmeyecek. Bunu da özellikle asgari geçim indirimi uygulaması üzerinden yapacağımız düzenlemeyle sağlayacağız. Bunu da bugünden rahatlıkla söyleyebiliyoruz” dedi.
BÜROKRASİYİ AZALTACAĞIZ
Kamu yönetiminin önemine vurgu yapan Ağbal, hükümet olarak amaçlarının bürokrasiyi ve yetkileri daraltmak olduğunu dile getirdi. Vatandaşın işlerini kolaylaştıracaklarını ifade eden Ağbal, ”Bütün meseleleri Ankara’da çözmek fikrinden vazgeçeceğiz. Size en yakın noktada işler çözülsün. Buradaki vergi dairesi de sosyal güvenlik birimi de daha fazla yetkili olsun. Olabildiğince kırtasiyeyi kaldıralım istiyoruz. Burada mutlaka kamu kurumlarının küçültülmesi, yetkilerinin azaltılması ve vatandaşın güçlendirilmesi lazım. Bu konuda da önemli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanlığı sisteminin kamu yönetiminde söylediğimiz hususları gerçekleştirme noktasında önemli bir başlangıç olacağını da düşündüğümü ifade edeyim” diye konuştu.
VERGİ İNDİRİMİ GELECEK
Kamu maliyesinde, vergi sisteminde birtakım aksaklılar olduğuna dikkat çeken Bakan Ağbal, bunların düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Naci Ağbal, dolaylı vergilerin daha az, dolaysız vergilerin daha fazla alınması, vergi uygulamalarında vatandaşın istemine uygun kolaylıklar getirilmesi gerektiğini belirterek, ”Vatandaş bana soruyor; ‘Yeniden yapılandırma kanunu yaptınız, borçlarını ödemeyenlere bir güzel af getirdiniz. Peki biz borcumuzu ödedik. Hep de ödüyoruz. Bizim hakkımız ne olacak?’ Bu doğru bir talep. Dolayısıyla çok yakın bir zamanda vergi borcunu tam ve zamanında ödeyen vatandaşlarımıza, işletmelerimize vergi indirimi getireceğiz. Neden? Çünkü işini düzgün yapan, devlete olan görevlerini yerine getiren işletmelerimize haklarını mutlaka teslim etmemiz lazım” dedi.
KÖTÜ GÜN DOSTU DA OLACAĞIZ
Bakan Ağbal, vatandaşın, ‘İyi günümde devlet almasını biliyor. Kötü günüm de olabilir işletme olarak, dara düştüğüm zaman da olabilir. Olmaz mı yani? Bu dönemde bir de devlet üzerimize geliyor’ dediğini anlattı. Sadece iyi gün dostu değil, kötü gün dostu da olacaklarının altını çizen Ağbal, ”Bir işletme iyi gününde vergisini ödemişse, bütün yükümlülüklerini yerine getirmişse, ben de bunu görüyorsam herhangi bir şekilde sıkıntıya düştüğünde neden onun üzerine gideyim. Tam tersine elini tutmam, ayağa kaldırmam, ona yardım etmem lazım. Bir kısım varsa borçlarını almamam, ertelemem lazım. Bütün bunları yaparsak devlete olan güven artar. İdareye olan itibar artar. Onun için inşallah yakında yapacağımız düzenlemelerle ‘kötü gün dostu’ olan bir maliye uygulamasını da devreye sokacağız. Zor günlerde devlet burada elini vatandaşın eline verecek, tutacak” diye konuştu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ REFORM PROGRAMIDIR
Maliye Bakanı Ağbal, ayrıca Anayasa düzenlemeleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Reform gündemlerinden birinin de cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu dile getiren Ağbal, ”1 Kasım seçim beyannamemizde, hükümet programımızda açık bir şekilde Türkiye’de demokrasiyi güçlendirmek, siyasette sivilleşmeyi artırmak, devlette etkinliği ve verimliliği artırmak üzere cumhurbaşkanlığı sistemine geçeceğimizi ifade etmiştik. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türkiye için önemli düzenleme. Kuvvetler ayrığını güçlendirecek, yasama organını bugünden daha kuvvetli bir şekilde yasa yapma noktasında yetkilendiren ve güçlendiren bir sistem. Diğer taraftan yürütme erkinin de daha fazla şekilde vatandaşın hem kısa, orta ve uzun vadede çözülmesi gereken sorunlarına odaklanabileceği ve icraatını çok daha hızlı yapabileceği, çok daha etkin çalışabileceği bir sistem” dedi.
Referandum sürecinde gerek parti gerekse hükümet olarak bu değişikliğin getirdiği faydaları vatandaşa anlatacaklarını vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti: ”Türkiye’de eğer demokrasiyi daha da güçlendirecek, ekonomiyi daha ileri noktalara götürecek vizyona ulaşmak istiyorsak mutlaka ve mutlaka bu değişikliği yapıp yolumuza devam etmemiz lazım. Türkiye’nin siyasi, ekonomik istikrarına, gerek ekonomide gerekse küresel politika arenasında daha güçlü olmasını sağlayacak, ülkeyi bir bütün olarak güçlendirecek bir reform programıdır başkanlık sistemi. İnşallah onu da hayata geçireceğiz.” Reformalara 6 temel konuda devam edeceklerine işaret eden Bakan Ağbal, bunlardan olmazsa olmazının demokrasinin güçlendirilmesi ve adalette etkinliğin sağlanması olduğunu söyledi. Demokrasiyi, insan haklarını, sivil siyaseti ve sivil toplumu güçlendireceklerinin altını çizen Naci Ağbal, hukukun işlerliğini daha da etkin hale getireceklerini ifade etti.
YENİ DÜZENLEMELER YOLDA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, bakanlık olarak ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Bakanlıkta görevli üst düzey bürokratların, müsteşar ve yardımcıları ile kurum başkanlarının 36 ilde toplantılar yaptığını ve çat kapı esnaf, emekli, beyaz yakalı, asgari ücretli, engelli ziyaretinde bulunduğunu kaydeden Müezzinoğlu, ”Bu anlamdaki dönüşleri, her cumartesi veya pazartesi değerlendiriyoruz. Esasında bürokratın da yöneticinin de entegre olması gereken kitle, muhatap kitlesidir. ‘Masa başında oturayım o da benim ayağıma gelsin kuralları uygulayalım’ dediğimiz dönem geride kaldı” dedi. Birlikte yürüyen, geliştiren ve sorunları paylaşarak azaltabilen yönetim anlayışını daha güçlü kılacaklarını dile getirerek, işsizliği azaltan, istihdamı artıran çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, bu yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda yeni düzenlemeler yapacaklarını söyledi.
YENİ ÖNERİ VE TALEPLER
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye hedeflerine katkı sağlamak amacıyla her iki bakana da yeni önerileri ve talepleri olacağını belirtti. Burkay, katma değer vergisinde yüzde 18 olarak uygulanan genel oranın düşürülmesi, SGK prim oranının aşağı çekilmesi, özel tüketim vergisi uygulamalarının güncel ihtiyaçlara göre yeniden gözden geçirilmesinin bu taleplerden bazıları olduğunu vurguladı. BESOB Başkanı Arif Tak ise, kayıtdışılığın esnafı sıkıntıya soktuğunu söyledi. 26 binin üzerinde kayıtsız kişi olduğunu anlatan Tak, bu soruna çözüm bulunulmasını istedi. Tak, vergi kalemlerinin de azaltılması talebinde bulundu.