Ortadoğu ile Kuzey Afrika coğrafyasındaki birçok ülkede geniş çaplı halk hareketlerini tetikleyen “Arap Baharı”nın beşiği Tunus’ta, son beş yılda yedi hükümet değişti. Ülkede 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarına son veren 14 Şubat 2011’deki devrimden sonra halkın büyük ümitlerle iktidara taşıdığı hükümetler başta işsizlik olmak üzere çözüm bekleyen ve yıllar içinde adeta kangren halini alan sorunlarla baş edebilmede ne yazık ki istenen başarıyı gösteremedi.
Siyasi gözlemciler özellikle 2011 yılı sonunda başlayan ve 2015 yılında daha önce görülmedik şekilde zirveye ulaşan terör saldırıları ile Tunus’un karşı karşıya bulunduğu sorunların bir kriz halini aldığı görüşünü dile getiriyor.
Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi’nin 2 Haizran’da Ulusal Birlik Hükümeti kurulması girişimiyle başlayan ve 3 Ağustos’ta Nida Tunus Partisi’nden Mahalli İşler Bakanı olan Yusuf Şahid’e (41) yeni hükümeti kurma görevinin verilmesiyle son bulan sürecin ardından şimdi ülke yeni bir döneme giriyor. Şahid hükümetini başta güvenlik, ekonomik kriz ve sosyal dengeyi sağlamak olmak üzere çeşitli sorunlar bekliyor.
AA muhabirine konuşan Tunuslu siyasi analistler, başta güvenlik ve ekonomik kriz gibi sosyal konular olmak üzere yeni hükümeti bekleyen çeşitli sorunların nasıl çözülebileceği ve hükümetin başarılı olmasının nelere bağlı olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni hükümetin başarısı ülkede uygun şartların oluşturulmasına bağlı
Tunuslu siyasi analist Salahaddin el-Curuşi, “Şahid hükümetinin başarılı olabilmesi, Sıyd hükümetinin atmakta yetersiz kaldığı bazı adımları atabilmesini sağlayacak şartların oluşturulmasına bağlı.” dedi.
Curuşi bu şartları, “hükümet ile partiler arasındaki ilişkilerin açık olması ve bunun taraflar arasında kendine özgü bir mesafe yaratılmasıyla yeniden gözden geçirilmesi, partilerin hükümete destek vermeleri, kendilerini temsil edecek kişileri seçmede titiz davranmaları, yeni başbakana görevini ve programını yerine getirmesinde gereken minimum yetkinin verilmesi” şeklinde sıraladı.
Yeni hükümetten slogan, vaat ve temennilerin ötesinde açık ve yeni bir siyaset ortaya koyması bekleniyor
Curuşi ayrıca yeni hükümeti bekleyen bir diğer önemli sorunun ise ekonomi olduğunun altını çizdi. “Yeni hükümetten slogan, vaat ve temennilerin ötesinde açık ve yeni bir siyaset ortaya koyması bekleniyor.” diyen Curuşi, ekonomik sorunlara çözüm bulunmasında hükümetin söylemden öte uygulamaya geçtiğinin halk tarafından hissedilmesinin önemini vurguladı.
Öte yandan Tunuslu siyasi analist Cuma el-Kasimi de Şahid hükümetinin başarılı olmasının bazı meselelerin çözümünde ilerleme sağlayabileceği bir zamanın hükümete tanınması ile mümkün olduğunu söyledi. Kasimi,” Bu da ancak sosyal barış ortamına ulaşılması için farklı siyasi taraflar, ulusal örgütler ve özellikle de işçi sendikaları ile işbirliği halinde çalışılmasına bağlı.” dedi.
Net bir ekonomik vizyon ortaya koyamayan hiç bir siyasetin başarı şansı yok
Ekonominin şu an için ülkenin çözüm bekleyen en önemli meselesi olduğuna dikkati çeken Kasimi, meselenin temelinin 2011’den bu yana ortaya konulan ekonomik ve kalkınma planlarında yattığını belirterek, “Net bir ekonomik vizyon ortaya koyamayan hiçbir siyasetin şu an için başarı şansı bulunmuyor.” dedi.
Kasimi ayrıca, başta turzim olmak üzere diğer sektörlerin de canlandırılması ve yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak şekilde bir kalkınma ile güvenlik ve istikrarı korumaya yönelik programların yenilenmesinin gerektiğini vurguladı.