ASLIHAN AYDIN
‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) faaliyete geçti.
Ticari uyuşmazlıkların yargıya gitmeden dostane ve hızlı bir şekilde çözülmesi amaçlanan Merkez’in dün gerçekleştirilen açılışında konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yargıda iş yükünü hafifleten sistemin dünyada 10’dan fazla ülkede uygulandığını söyledi. Burkay, arabuluculuk sisteminin yargıya alternatif olmayan dostane bir çözüm yöntemi olduğunu, Türkiye’de yeni olmasına rağmen ABD’de 50, Avrupa’da ise 40 yıldır uygulandığını hatırlattı.
365 ODA İÇİNDE İLK
İş dünyası olarak uzun davalarda, gereksiz zaman ve itibar kaybı yaşadıklarını anlatan Burkay, şunları kaydetti: “Bursa, ticari faaliyetlerin en yoğun olduğu illerin başında yer almaktadır. Bundan hareketle 365 oda içinde ilk defa BTSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ni hayata geçirdik. Merkezimizle 100 bine ulaşan üyemizin, ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarını önlemeyi hedefliyoruz. Üyelerimiz, merkezimizde masanın iki tarafına oturarak, yıllarca süren uyuşmazlıklarını en kısa sürede çözme imkanına kavuşacak.”
İŞ BARIŞI SAĞLANACAK
İlk görüşme maliyetinde üyelere maddi destek sağlanacağını dile getiren Burkay, “Bursa’da kurumsal olarak böyle bir merkez olmamasına rağmen iş davalarında Türkiye’de en fazla arabulucuk sistemini kullanan şehirlerden bir tanesi. 160’a yakın dava bu şekilde çözüme ulaşmış. İş barışı açısından da çok önemli. Yoğun olarak kullanılması yargı sistemini de rahatlatacak” diye konuştu.
TİCARİ İTİBAR KORUNUYOR
Adalet Bakanlığı Arabulucuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, bakanlık olarak BTSO ile bir ilke imza attıklarını ifade ederek, “Mahkemeler, her zaman olacaktır ama bizim buradaki meselemiz yargının en son gidilecek aşama olduğunun farkına varılmasıdır. Tarafların toplumsal barış içinde helalleşerek sorunu çözmesini amaçlıyoruz. Sorunlarımızı önce arabuluculuk, sonra tahkim, en son dava ile çözmeliyiz” dedi. Sistemin gizli yürütüldüğünü de hatırlatan Öztatar, tarafların ticari itibarlarının korunduğunu bildirdi.
1,2 MİLYAR EURO TASARRUF
Arabuluculuk sisteminin 2013 yılı kasım ayında yürürlüğe girdiğini anlatan Öztatar, şöyle konuştu: “410 dosya çözümlendi. Bunun 403 dosyası, yani yüzde 98’i anlaşmayla neticelendi” dedi. Bu yıl 7 bin dosyanın arabulucukla çözümlenmesini amaçladıklarının altını çizen Öztatar, “Sistenin zorunlu olduğu İtalya’da 200 bin dosya arabuluculukta çözümleniyor. Biz 200 bin dosyayı arabulucuya götürdüğümüzde 1,2 milyar Euro Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin karı var. Sadece dava yoluna değil de arabulucuya giderek bu para cebimizde kalıyor” ifadelerini kullandı.
5 YIL SÜRÜYOR
Bursa 2. Ticaret Mahkemesi Başkanı Hakim Adnan Hacıkasımoğlu, en sıradan davanın 5-6 yıl sürdüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Çünkü iş yoğunluğu çok yüksek seviyede. Bir dosyaya sıra 5 ayda geliyor. Doktorun 5 defa muayene etmesi gibi bir dosyaya 5 defa bakıp sonra karar veriyoruz. Ama bu 5 yılı buluyor. Arabulucu yarım saatte tarafları tokalaştırıp çıkacak.”