‘AP’nin Türkiye raporunu kabul etmiyoruz’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nda oy çokluğuyla kabul edilen 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu’nu kabul etmediklerini ve iade edeceklerini söyledi.

‘AP’nin Türkiye raporunu kabul etmiyoruz’

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun 2014 yılı Türkiye raporunu kabul etmesini değerlendirdi.

Bozkır, Türkiye’nin üç unsurun yer alması halinde raporu kabul edemeyeceğini önceden parlamentoya bildirdiğini belirtti. Bunların, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi, PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılması ve Türkiye’nin müzakere sürecini kesmeye yönelik ifadeler olduğunu anlatan Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesinin raporu kendileri için kabul edilemez bir hale getirdiğini vurguladı.

AB Bakanı Bozkır, “Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir” diye konuştu. 

Bakan Bozkır, raporun Türkiye’nin daimi temsilcisine iletildiğinde iade edileceğini kaydetti.

Raporda Türkiye’nin AB üyeliği müzakere süreci, yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili fasıllara da atıflar olduğunu belirten Bozkır, “Bu raporun içinde yer alan bazı hususları biz önümüzdeki çalışmalarda gayriresmi olarak bize iletilmiş tenkitler veya öneriler olarak değerlendirmeyi planlıyoruz” dedi.

“Kıbrıs hakkında teşvik edici ifadeler doğru olurdu”

Kıbrıs ile ilgili müzakerelere başlanmasının olumlu karşılandığı raporda tek taraflı bir bakış açısının muhafaza edildiğini söyleyen Bozkır, şunları kaydetti:

“Büyük ihtimalle Kıbrıs sorununda çözüme yaklaştığı bir ortamdayız. Kıbrıs sorununun çözüme yaklaştığı bir ortamda bu raporda müzakereleri teşvik edici, müzakerelere engel teşkil etmeyecek ifadelerin yer alması daha doğru olurdu. Maalesef Kıbrıs ile ilgili de bu ilişkilere zarar vermeyi misyon edinmiş kişilerin önergelerinden kaynaklanan zarar verecek boyutta ifadeler bu raporda yer almaktadır.”

“Kararın ekonomiye etkisi olmayacak”

Kararın ekonomik bir etkisi olup olmayacağına dair soruya cevaben Bozkır, “Bu raporun Türk ekonomisine veya piyasalara herhangi bir etkisinin olması söz konusu değildir, hatta sıfır etkili olacağını söylemek gerçekçi olacaktır” yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanlığından açıklama

Dışişleri Bakanlığından AP’nin Türkiye raporuna ilişkin yapılan açıklamada ise “Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir” denildi.

Açıklamada, “İlk taslağı itibariyle dengeli ve yapıcı eleştirel bir ton içeren AP Karar taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilme sürecinde, maalesef tek yanlı ve objektiflikten uzak bir metin haline getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Bu tutum AP Genel Kurulu’nda da devam etmiş ve böylece ülkemiz hakkında AP tarafından alınan en talihsiz kararlardan biri kabul edilmiştir. Bu kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır” görüşlerine yer verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X