Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuk heyet başkanlarını karşılaması ve aile fotoğrafı çekimiyle başladı.
G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Antalya’ya bulunan G20 üyesi ve davetli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri, zirvenin yapılacağı Regnum Otel’e geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderleri otel önünde hazırlanan platformda karşıladı. Erdoğan ile tokalaşan liderler, aile fotoğrafı çekimi için beklerken, ayaküstü sohbet etti.
Karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz Al Suud, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da bulunduğu konuk heyet başkanları, G20 Liderler Zirvesi aile fotoğrafı için hazırlanan platformda, kendilerine ayrılan yerlere geçti.
Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sol yanında ABD Başkanı Obama, sağında ise G20 2016 Dönem Başkanı Çin Devlet Başkanı Cinping yer aldı.
Fotoğraf çekiminin ardından “Kalkınma ve İklim Değişikliği” başlıklı çalışma yemeğine geçildi.
Türkiye’nin dönem başkanlığında gerçekleştirilen zirvede dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip G20 ülkeleriyle Azerbaycan, İspanya, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve yer alıyor. İki gün sürecek zirveye, 2 bin 469 basın mensubunun yanı sıra 10 binden fazla konuk katılıyor.
Bu yılki zirvenin üç ana teması, Türkiye’nin öncelikleri temelinde “kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama” olarak belirlendi. Bu çerçevede, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve kapsayıcı olması, G20 ile düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin derinleştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, yatırımların artırılması, alınan kararların uygulanması ve takibi zirvede tartışılacak başlıca konular olacak.
Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
Liderlerin bir araya geleceği oturumların yanı sıra Türkiye’nin dönem başkanlığının girişimiyle hayata geçirilen “Kadın-20” başlıklı açılım grubu zirvede yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Mülteci Kadınlar Paneli’nin açılış konuşmasını yapacak. Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarının eşleri onuruna akşam yemeği verecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun liderler ve eşleri onuruna vereceği resepsiyonun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evsahipliğindeki akşam yemeğinde bu kez “Küresel Sınamalar: Terörizm, Mülteci Krizi” konusu tartışılacak.
İKİNCİ GÜN
Zirvenin ikinci gününde liderler “Dayanıklılığın Artırılması” başlıklı oturumda finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi, yolsuzlukla mücadele ve IMF reformu konularını değerlendirecek. Sonrasında düzenlenecek öğle yemeğinde ise ticaret ve enerji konuları ele alınacak ve Antalya Eylem Planı kabul edilecek.
Zirve, 2016 yılında G20 Dönem Başkanlığını üstlenecek Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından yapılacak sunumla sona erecek.
Zirve sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla dünya kamuoyuna duyurulacak.
4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Bu arada Kazım Özalp Caddesi’ndeki Attalos Heykeli önünde toplanan Güjan C, Serpil E, Gözde A. ve Hüseyin C, daha önce hazırladıkları mektubu G20 Liderler Zirvesi’ndeki yetkililere teslim etmek istediklerini belirterek, Belek Turizm Bölgesi’ne yürüyüşe geçti. Çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri, bu kişilerin önünü keserek, yürümelerine izin vermedi.
Yürümekte ısrar etmeleri halinde gözaltına alınacakları bildirilen kişiler, bunun üzerine oturma eylemi yaptı. Yapılan uyarılara rağmen eylemine son vermeyen 4 kişi, polis ekiplerince gözaltına alındı.
Polis otobüsüne bindirilen eylemciler, Kepez’deki Turgut Özal Spor Salonu’na götürüldü.
G20 PROTESTOLARI
Öte yandan Antalya’da toplanan bazı gruplar, G20 Liderler Zirvesi’ni protesto etti.
Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri, ellerinde parti flamaları ve dövizler taşıyarak çeşitli sloganlar attı.
Burada yapılan basın açıklamasının ardından gruptakiler, Cumhuriyet Caddesi’nde bir süre slogan attıktan sonra parti binalarına geçti.
Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi bir grup da ellerinde döviz, Uygur ve Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.
G20 üyelerinden Çin aleyhine slogan atan grup adına konuşan Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, ekonomik kriterleri göz önüne alarak gelişmiş ülkeleri belirlemenin, dünyaya yön verenleri bu ülkeler içinden seçmenin kaos ortamının en büyük nedeni olduğunu söyledi.
G20 olarak anılan ülkelerin içerisinde evrensel insan hakları konusunda geri kalan ülkelerin bulunduğunu anlatan Tümtürk, bu ülkelerin başında Çin Halk Cumhuriyeti’nin geldiğini belirtti.
Tümtürk, Çin’in insani değerler ve demokrasiden uzak bir devlet olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
“Başta Doğu Türkistan olmak üzere işgal ettiği topraklarda yıllardır kan döken, insanları sömüren, kültürleri ve halkları yok eden Çin ve onun yandaşları, gelişmiş ülkeler içinde yer alamaz. Doğu Türkistanlılara zulmeden, ekonomik ve siyasi işkence uygulayan, binlerce yıllık tarihi ve kültürü yok etmeye çalışan Çin’i bir kez daha kınıyoruz.”
Gruptakiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvede Uygur Türklerine sahip çıkmasını istedi.
Bu arada, Cumhuriyet Meydanı’nda, protesto gösterileri nedeniyle çevik kuvvet ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü.