Spiegel dergisinde yer alan haberde, BND’nin ABD, Danimarka ve Polonya içişleri bakanlıkları ile ABD’nin Brüksel’deki AB ve BM’nin New York’taki temsilciliklerini “anahtar kelimeler” kullanarak dinlediği iddia edildi.
BND’nin casusluk için kullandığı listede ABD Dışişleri Bakanlığının seyahat uyarıları ile ABD Maliye Bakanlığının da bulunduğu ileri sürüldü.
Alman istihbaratının sadece devlet kurumlarıyla ilgilenmediği, aynı zamanda “Care International”, “Oxfam” ve Cenevre’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi sivil toplum örgütlerini de izlediği öne sürülen haberde, Almanya içinde de bazı elçilikler ve konsoloslukların bilgilerinin listede bulunduğu iddia edildi.
Söz konusu listede ABD, Fransa, İngiltere, İsveç, Portekiz, Yunanistan, İspanya, İtalya, Avusturya, İsviçre ve Vatikan’ın Almanya’daki temsilciliklerinin elektronik posta adresleri, telefon ve faks numaralarının bulunduğu savunuldu.
Haberde, BND’nin sadece ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) verdiği görev dahilinde Avrupa’daki dostlarını dinlemediği, kendi isteğiyle de dinleme yaptığına işaret edildi.
ABD’nin bazı dost ülkeleri dinlediği ortaya çıktıktan sonra Almanya Başbakanı Merkel, geçen yıl “Dostlar arasında dinleme olmaz” ifadesini kullanmıştı.
Federal Mecliste istihbarat servislerinin faaliyetlerini kontrol eden Parlamento Kontrol Komitesinin (PKGr) daha önce BND’nin faaliyetlerine ilişkin Alman hükümetince bilgilendirildiği ifade edilmişti.