Veremin, ‘M. tuberculosis”adı verilen mikrop tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren, doktor tarafından başka nedenlerle açıklanamayan öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir” şeklinde konuştu.
ÖKSÜRÜĞÜNÜZÜ KAPATIN
Hastalığın kişiler arasında yayılmasının erken teşhis ve yeterli tedavi ile önlenebilir olduğunun altını çizen Dr. Akan, “Hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan sevdiklerinizi korumanın en pratik yolu sık sık el yıkamak ve öksürürken ağzınızı mendil ile kapatmaktır. Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra hastalar artık bulaştırıcı olmazlar” dedi.
19 BİN MOBİL TARAMA YAPILDI
Verem hastalığı teşhis ile tedavi hizmetlerinin verem savaş dispanserleri ve hastanelerde ücretsiz olarak yapıldığını vurgulayan Dr. Akan, “İlimizde verem hastaları yedi verem savaş dispanseri tarafından kayıt altındadır. Dispanserlerde yapılan tetkiklere ilave olarak, Nisan ayında ilimize kazandırılan ve Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’ ne bağlı olarak hizmet vermekte olan mobil tarama ekibi tarafından 2015 yılı içerisinde verem hastalığı açısından risk grubu teşkil eden yerlerde toplam 19 bin 309 kişi aktif hastalık açısından tarandı” ifadelerini kullandı.