Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin, 2013-2014 üretim döneminde büyük zarar veren tabii afetlerden 2014-2015 sezonunda da kurtulamadığını söyledi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçen yıl mart sonunda gerçekleşen don afetinin benzerinin, bu yıl mart ayı sonundan itibaren 5-6 Nisan ile 22-25 Nisan’da görüldüğünü belirtti.
Çiftçilerin don riskine karşı ellerinden gelen tedbiri almalarına rağmen bir çok meyve ağacında zarar olduğuna işaret eden Bayraktar, bu yıl kış aylarının normal yıllara göre daha soğuk geçtiğini, aşırı yağışlar, sel, dolu, fırtına gibi afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını kaydetti.
Bayraktar, ”Her ne kadar bahar aylarının da soğuk geçmesiyle çiçeklenme daha geç olsa da meyve ağaçları nisan ayının üçüncü haftasında yağan kar ve düşük hava sıcaklıklarından çok olumsuz etkilenmiştir” dedi.
BAŞTA KAYISI VE ÜZÜM
Geçen yıl mart sonunda gerçekleşen don afetinin kayısı ve fındık başta olmak üzere bir çok üründe zarara neden olduğunu, meyvelerde Türkiye rekoltesinin yüzde 6,2 azaldığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
”Bu yıl da gerçekleşen don afeti, kayısı ve üzüm başta olmak üzere çeşitli meyvelere zarar verdi. Çiçeklenmenin geç başlamış olması çiftçimiz için bir şanstır. Geçen yıl gibi erken çiçeklenme olsaydı, nisan ayının üçüncü haftasında gerçekleşen don afetiyle kayıp çok fazla artacaktı. Don afetinin verdiği zararların tespit edilmesi amacıyla illerde hasar tespit komisyonları çalışmalarına başlamıştır. Ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticiler ise hasar ihbarlarını yaptı. Eksperlerin çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması ile meyvelerde rekolte kayıpları daha net ortaya çıkacak.”
BORÇ ERTELEME ÇAĞRISI
TZOB Başkanı, ”Geçen yıl yaşanan don afeti sonrası üreticilerin kredi borçlarını ödeyememesi ile erteleme yapılmış, benzer karar bu yıl için de alınmıştı. Borç ertelemeleri, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin düşük faizli krediler dışındaki kredilerini ve diğer bankaların kredilerini de kapsamalıdır” diye konuştu.
REKOLTE DÜŞÜK KALACAK
Meyve üreticilerinin afetten dolayı gelir kayıplarının fazla olduğuna dikkati çeken Bayraktar, geçen yılın zararını kapatamayan üreticinin, bu yıl da beklediği rekolteyi alamayacağını vurguladı. Bayraktar, bu nedenle üreticilere maddi destek yapılarak don afetinin etkilerinin azaltılması gerektiğini ifade etti.
TZOB Başkanı Bayraktar, Malatya’da kayısı, Isparta’da kiraz, kayısı, elma, ceviz ve erik, Manisa’da üzüm bağları, erik ve kiraz, Kayseri’de elma ve kayısı, Karaman’da elma, kayısı, kiraz, Niğde’de elma, kayısı ve kiraz, Bursa’da kiraz, armut, şeftali, elma ve erik, Kahramanmaraş’ta kayısı, Antalya Korkuteli’de meyve ağaçlarının dondan zarar gördüğünü bildirdi.
BİR GECEDE 340 BİN DEKAR BAĞ DONDU
Türkiye’nin ‘çekirdeksiz üzüm ambarı’ olarak bilinen Manisa ovasında, geçen 23 nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düşmesiyle, 340 bin dönümlük alandaki bağları don vurdu. Henüz çiçekte olan üzümler doldu. Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, ”50 yıldır böyle bir don olayı yaşanmadı” dedi.