Artık ambalajsız peynir satılamıyor. Ayrıca peynir üretiminde, türüne göre değişmek üzere, yüzde 3 ile 7,5’i arasında tuz kullanılabilecek. Düzenleme gereği, etiketlerde ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’ ile ‘çiftlik peyniri’ gibi nitelemelere yer verilmeyecek ve en az 120 gün süreyle olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirindeyse ‘eski’ ifadesi kullanılabilecek. Denetimi esnaf odaları yapacak. Tüketiciler uygulamadan memnun. İstanbul Pazarcılar Odası’ndan Mehmet Emin Tanış, “Peynirler etiketli olacak, hepsinin malı, cinsi bilinecek. Halkımız, peynirin tadına bakmadan malı almıyor. Bunun için satıcılar ayrı bir teneke mi açacaklarına bakacaklar. Pazarda dolaşan ekiplerimiz olacak” dedi. Ancak akıllarda, peynirler vakumlu poşete girince tadına nasıl bakılacağı sorusu geldi. Öte yandan pazarlardaki sebze ve meyve tezgahlarında da ürün bilgilerinin yer aldığı etiketler olacak.
ETİKET ZORLULUĞU ÖNEMLİ
Süt ve süt ürünleri satışı yapan Remzi Akgün de, peynire ilişkin yeni standartları belirleyen uygulamanın gerekli ve yerinde olduğunu savundu. Vatandaşın sağlığını koruyan uygulamaları desteklediklerini ifade eden Akgün, şöyle devam etti: ”Bu uygulamalar, doğru ve gerekli. Peynirin etiketinde ürünün bilgileri yer alacak. Üretim ve son kullanma tarihi ile tuz oranı da uygulama kapsamında peynirin etiketinde yazacak. Öte yandan, tuz oranındaki belirleme, tansiyon ve benzeri hastalıkları olanlar için yararlı olacak. Alışverişe gelen vatandaşlarımız, bizden ısrarla tuzsuz peynir istiyor, biz de ayrıca hiç tuz olmayan peynir bulunduruyoruz. Bu uygulamayla her şeyin etiketli olması, müşterimizi de alacağı ürün konusunda tatmin edecek.”