Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bozkır, 2015 yılına Avrupa hamlesiyle başlandığını belirterek, “Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Fransa, Almanya ve Brüksel’i ziyaret etti. Ben Viyana’da önemli bir toplantıya katıldım. Bu ayı İspanya ziyaretiyle tamamlayacağız” dedi.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia’nın davetlisi olarak Madrid’e gideceğini söyleyen Bozkır, İspanya’nın AB içinde Türkiye’yi en çok destekleyen ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Madrid’de parlamento ve senato başkanlarının yanı sıra düşünce kuruluşlarıyla bir araya geleceğini ifade eden Bozkır, “İspanya ile AB sürecimizde neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Şubat ayında da Batı temaslarına devam edeceklerini belirten Bozkır, ABD, Finlandiya ve Brüksel’e tekrar gideceğini kaydetti.
Fasıl açmanın artık Türkiye için önemli bir konu olmadığını vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:
“Türkiye bütün fasılları açabilecek noktada. AB komiserleriyle temaslarımda hep şu hususu dile getiriyorum: Açılmamış bütün fasılların numaralarını bir torbaya koyun, çekin, içinden hangi numara çıkarsa biz o faslı iki ay içinde açmaya hazırız. Türkiye şu an 28 faslı açmış durumda ve 14 faslı da kapatmış durumda. AB’nin 14 faslı açmış, bir faslı kapatmış olması AB’nin bir sorunudur. AB fasıl açmak sorumluluğunu üstlenmek zorunda. Açarlarsa memnun oluruz, açmazlarsa biz zaten bu çalışmalarımızı 8 yıldır sürdürüyoruz ve bu çalışmalar sonucunda Türkiye’nin seviyesini yükselttik, zaman kaybettirmedik. Bu işte çalışan milyonlarca insanımızı kaybetmedik. İnşallah iki sene içinde Türkiye’de bütün fasılları kapatmış olacağız. Tabiatıyla AB’nin ne yapacağı kendi vereceği bir karar. Bu yıl 17. fasıl olan ekonomik ve parasal politika faslı müzakerelere açılabilir ama siyasi nedenlerle başka blokajlar olabiliyor.”
Geri Kabul Anlaşması imzalandıktan bir yıl sonra yayımlanan ilk raporun olumlu çıktığını hatırlatan Bozkır, AB Komisyonu’nun gelecek iki yılda iki rapor daha yayımlayacağını ve sonrasında ise komisyonun Türkiye ile vizelerin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar vereceğini söyledi.
Türkiye’ye vize muafiyeti sağlanmadığı takdirde, Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı 6 ay içinde feshedebileceğine dikkati çeken Bozkır şunları kaydetti:
“Geri Kabul Antlaşması ile hem illegal göçle mücadelede hem de sınırların kontrolünde AB ile işbirliği yapacağız. AB’nin bu konuya önem verdiğini biliyoruz ama bu sepet içindeki iki konu birlikte yürümediği takdirde anlaşmayı uygulamak zorunda değiliz.”