Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının, “casusluk”, “devletin birliğini bozmak” ve “kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında 7 kişinin serbest bırakılmasına yaptığı itiraz reddedildi.
Soruşturma kapsamında, gözaltına alındıktan sonra, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 7 kişinin serbest bırakılmasına Gölbaşı Cumhuriyet Savcığı itiraz etti.
İtirazda, şüphelilerden TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz, TÜBİTAK görevlisi Özgür Ö. ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) mensupları Hamza D, Ali Osman T, Barış Y, Adil B. ve Halil Ç’nin tutuklanması koşullarının bulunduğu ifade edildi.
İtirazı değerlendiren Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği, talebi reddetti.
Hakimlik, dosyayı bir üst mahkeme olan Ankara Sulh Ceza Hakimliğine gönderdi.
Gölbaşı Adliyesi’nde, 21 Ocak 2015’te hakim karşısına çıkan zanlılardan, 5’i sorgularının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Adli kontrol kapsamında zanlılara yurtdışına çıkış yasağı konulmuş ve haftada 2 gün karakola imza verme şartı getirilmişti.
Hakim Fahri Yıldız, “Dosyadaki delillerin durumuna göre” 2 kişinin serbest bırakılması, diğer 5 kişinin ise “kaçma şüphelerinin olmaması, şahsi ve sosyal durumları gözetilerek adli kontrol şartı ile serbest bırakılması” gerekçeleriyle savcılığın tutuklama istemini reddetmişti.
Soruşturmanın geçmişi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatılan soruşturmada, 20 Ocak 2015’te 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.
Şüphelilerden 15’i savcılıktaki ifadelerinin ardından 21 Ocak 2015’te serbest bırakılmış, 11’i tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti.
Aralarında eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen’in de bulunduğu 4 kişi tutuklanmıştı. TİB eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ise 22 Ocak’ta 2015’te, Gölbaşı Adliyesi’ne gelerek teslim olmuş ve mahkemece tutuklanmıştı.
Gebze’de bulunan TÜBİTAK çalışanı Orhan Ü’nün ifadesi, sağlık sorunlarından dolayı Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla alınmış ve serbest bırakılmıştı.