64 yıllık geleneğe Bursa’dan bakış!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Varşova’daki Türk Sanatları Kongresi’ne katılan Terminal Sanat Evi Yöneticisi Gönül Kaya’nın izlenimlerini köşesine taşıdı…

64 yıllık geleneğe Bursa’dan bakış!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Tuhaf, ama gerçek… Türk sanatlarına yabancı ülkelerde gösterilen ilgi, ne yazık ki bizim ülkemizde gösterilen ilgiden çok fazla.

Öyle ki…

Birçok ülkede, Türk sanatları üzerine akademik çalışmalar yapan enstitüler kurulmuş. Kitaplardan süslemelere her konuda akademik çalışmalar yapıyorlar.

Bu alanda…

4 yılda bir gerçekleştirilen ve farklı ülkede düzenlenen bilimsel kongre bile var.

Nitekim…

İlk Türk Sanatları Kongresi 1959’da Ankara’da yapıldı. 1963’te Venedik’te, 1967’de Cambridge’te, 1971’de Axi-en Provence’te, 1975’te Budapeşte’de, 1979’da Münih’te, 1983’te Varşova’da, 1987’de Kahire’de, 1991’de İstanbul’da, 1995’te Cenevre’de, 1999’da Ultrech’te, 2003’te Amman’da, 2007’de Budapeşte’de, 2011’de Paris’te, 2015’te Naples’te, 2019’da Ankara’da yapılan kongrelerin onyedincisi bu yıl Varşova’da düzenlendi.

18-21 Eylül’de Polonya’nın başkenti Varşova’daki Türk Sanatları Kongresi’ne katılanlar arasında Terminal Sanat Evi Yöneticisi Gönül Kaya da vardı.

Dahası…

Warsaw Üniversitesi ev sahipliğinde ve Kral 3. Jan Sarayı’nda oturumları gerçekleştirilen kongrede bir de sunum yapan Gönül Kaya, tarih kitabı olan 16.Yüzyılda Sıra Dışı Bir Yazarın Resimli Biyografisi: Âsafi Dal Mehmed Çelebi ve Şecaatname’sini anlattı.

Farklı ülkelerden 103 bildiri arasında, sunumuyla övgüler aldı.

Sohbetimizde, kongrenin amacı ve çalışmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Uluslararası Türk Sanatları Kongresi, çeşitli ülkelerden Türk Sanatı alanında çalışan bilim insanlarını bir araya getirip, araştırmacıların bilimsel çalışmalarını sunmalarını sağlıyor. Böylece Türk Sanatları’nın bilimsel olarak incelenmesine katkıda bulunuyor.”

İlgi gören eserleri de…

“Osmanlı seramikleri, çadırlar, askeri eşyalar, el yazması kitaplar ve hat sanatı örnekleri, minyatürler, kumaşlar ve resimler” olarak sıraladı.

Dikkat çektiği şu:

“Gördüm ki, yabancıların bizim sanatlarımıza ilgisi maalesef bizden fazla.”

 

Bursa’da Türk Sanatları’nı yaşatacak güç var

Sunumu… Varşova’da büyük ilgi gören Gönül Kaya, yabancıların Türk Sanatları’na gösterdiği ilginin bizde de artması gerektiğini düşünüyor.

Ağabeyi…

Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya ile birlikte sohbetimizde, çağrı da yaptı:

“Türk Sanatları’nın bilimsel olarak araştırıldığı bu kongrenin tanıtılması, çalışma yapanların desteklenmesi ve araştırma merkezlerinin arttırılması, gençlerin teşvik edilmesi önemli.”

Umudu şu:

Bursa’da Türk Sanatları’nı yaşatacak potansiyel var.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X