600 bin ton çıkma lastik elde kaldı

Marmara Bölgesi’nde oto lastiklerinin geri dönüşüme kazandırılmak üzere kullanılmışlarının alınmaması nedeniyle yığınlar oluşurken, bazı depolarda yer kalmadı.

600 bin ton çıkma lastik elde kaldı

Kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerin, bileşenlerine ayrılarak farklı alanlarda kullanılabilir ham maddeler haline getirilmesi amacıyla toplanması, Marmara Bölgesi’nde bazı sorunlar nedeniyle gerçekleştirilemiyor.

 

Çevre için büyük tehdit oluşturan eski lastiklerin geri dönüşüme yönelik alınmaması, en fazla oto lastikçilerini zor durumda bırakıyor. Lastikçiler, çıkma lastikleri koyacak yer bulamıyor.

 

Eski lastikler yüzünden belediye ekiplerinin ceza yazması sonucu bir çıkmaza giren lastikçiler, sorunun kısa sürede çözülmesini bekliyor.

 

Bursa‘da ve Marmara Bölgesi’ndeki bazı illerde geri dönüşüme kazandırılmak üzere çıkma lastik toplayan firmaların başında gelen öncü bir işletmenin sahibi Recep Mintaş yaptığı açıklamada, babadan kalan yarım asırlık firmalarında, ilk kez bu kadar çok kullanılmış lastiğin ellerinde kaldığını söyledi.

 

Mayıs ayından bu yana Marmara Bölgesi’nde çıkma lastik satışı yapılamadığına dikkati çeken Mintaş, “Tüm fabrikalar alımı durdurdu. Bölgede bu işi bizim kadar büyük boyutlu yapan yok. Küçük çaplı toplayanlar vardı ancak onlar da uzun süredir almıyor. Biz de mayıs ayında alımı durdurduk. 5 aydır yüzlerce oto lastikçisi ellerinde kalan çıkma lastikleri koyacak yer bulamıyor. Depolarımız tamamen dolu. Her gün onlarca lastikçi bizi arayarak ömrünü tamamlamış lastikleri vermek istiyor fakat alamıyoruz” dedi.

 

– Binlerce ton lastik elde kaldı

 

Lastik geri dönüşümünün önemine değinen Mintaş, “Bu lastikleri alan firmalar geri dönüşüme kazandırıyor. Bazıları enerji ve yağ sektöründe değerlendiriliyor. İçindeki bez, tel ve kauçuk ayrılıyor. Bu işten çok kazanç sağlanmaması ve zahmetli olması nedeniyle kimse uğraşmaz oldu. Marmara Bölgesi’nde tahminen 500-600 bin ton çıkma lastik elde kaldı. Bir çözüm yok, biz de bekliyoruz” diye konuştu.

 

Bursa’da Hipodrum Caddesi’nde 30 yıldır oto lastikçiliği yapan İsmail Demirkol ise belediyeden yedikleri cezalardan dert yanarak, “Çıkma lastikte sorunumuz çok. Bunları koyacak bir yer bulamadığımız için sokak başlarına diziyoruz. 6 aydır kimse kullanılmış lastik almıyor. Yazlık kışlık değişiminde günlük ortalama 15-20 lastik hurdaya çıkıyor. Bu ay sezon başlıyor, ortalama ayda 300 çıkma lastik birikecek. Daha da sıkıntı yapacak. Nereye koyacağız bu lastikleri, yetkililerden çözüm bekliyoruz” ifadesini kullandı.

 

Ömrünü tamamlamış lastik geri dönüşümü, kullanım ömrünü tamamlamış araç lastiklerinin bileşenlerine ayrılarak yeniden kullanılabilir ham maddeler haline getirilmesi işlemidir.

 

Araç lastikleri ömrünü tamamladıktan sonra doğaya atıldığında çevre için çok büyük bir tehdit haline gelir. Bu lastiklerin yakılması ise son derece zararlı gazların açığa çıkmasına neden olur.

 

Bu yüzden ömrünü tamamlamış lastiklerin geri dönüşümü, gerek çevrenin korunması, gerekse de değerli ham maddelerin geri kazanımı açısından büyük önem taşımaktadır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X