Bakanlık tarafından ithalat başvurusunda bulunan besicilere toplam 35 bin besilik hayvan için izin verildi. Bunların 5 bini bu ay itibarıyla Türkiye’ye getirildi. Bakanlık yetkilileri, özellikle Avrupa ülkelerinde besilik materyal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle izin alan bazı üreticilerin ithalattan vazgeçtiğini belirtti.
Melezler alınmıyor
Bakanlığın ithalat izni konusunda bir süre kısıtlaması bulunmazken, Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce belirlenen teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebiliyor, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmıyor. Ülkeye giren hayvanların 12 aylıktan küçük ve ağırlıklarının 300 kilogramı geçmemesi, ayrıca kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmaması gerekiyor.
Küpesi olmalı
Seçilecek hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan küpe ve elektronik kulak küpesi gibi işaret bulunması, ayrıca hayvanın bireysel tanımlama numarası, yaş, cinsiyet ve ırk bilgileri ile uyumlu kimlik belgesi bulunması gerekiyor. Sağlık ve teknik muayenesi yapılmayan, seçim heyetince seçilmeyen ve hazırlanan seçim listesinde kulak küpe numarası yer almayan hiçbir hayvanın ithalatına izin verilmiyor.
45 gün içinde
İthalat için en az 100 baş fiili kapasiteli ve karantinaya uygun işletmesi olan kişi ve firmaların mevcut yerli orjinli besi hayvanı sayısının yüzde 40’ına kadar ithalat başvuruları dikkate alınıyor. İthal edilecek besilik sığırların, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümüş olmaları, seçimi yapılan hayvanların en geç 45 gün içerisinde Türkiye’ye gönderilmek üzere yüklemesinin yapılması gerekiyor.