4,5G ihalesine Netgsm’de katılacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos’ta yapılacak kamuoyunda 4,5G ihalesi olarak adlandırılan IMT-Advanced ihalesine Netgsm’de katılacak.

4,5G ihalesine Netgsm’de katılacak

Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTK tarafından 4,5G ihalesi için cuma günü şartname satın aldıklarını söyledi.

800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketi için yapılacak ihalede beş farklı pakete katılabilme imkanına sahip olduklarını ifade eden Öcal, gelecek hafta Netgsm’in sermaye grubuyla yapacakları toplantıda, söz konusu ihalede hangi paketlere teklif vereceklerinin kesinleşeceğini belirtti.

Şu ana kadar şartname satın alan firmalar içinde 4,5G ihalesinde 2600 MHz bandındaki 4 adet FDD (frekans Bölmeli Çoğullama) ve 4 adet TDD (Zaman Bölmeli Çoğullama) paketlerinden, 2×10 Mhz’lik E4 FDD paketine önceden “GSM imtiyaz Sözleşmesi” olan Turkcell, Vodafone, Avea dışında Netgsm’in teklif verme hakkına sahip olduğunu bildiren Öcal, “Biz Netgsm firması olarak E4 paketini kazandıktan sonra 2600 MHz bandındaki TDD paketlerine teklif verme hakkına sahip olacağız” dedi.

Öcal, ihaleyi kazanmaları durumunda nüfusun yoğun olduğu yerlerden başlamak üzere konuşma ve internet hizmeti vereceklerini, ilerleyen zamanlarda ise hizmet ağlarını ülke geneline yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

“Türkiye’nin dünya ile yarışmasını sağlayacağız”

Netgsm firmasının BTK’dan 2009’da aldığı sabit telefon, sanal mobil telefon, internet servis sağlayıcılığı ve haberleşme altyapı lisanslarıyla hizmet verdiğini anlatan Öcal, elektronik haberleşme sektöründe imtiyazlı olmadıkları halde, üç imtiyazlı GSM firmasıyla ilk defa SMS erişim arabağlantısını kurduklarını, mobil telefon hizmetlerinde etkin piyasa gücü olan Turkcell’den ilk defa Sanal Mobil Şebeke Hizmetleri sözleşmesi ve BTK’dan 0510 222 XXXX numara bloğu aldıklarını söyledi.

45 bini geçen abonesiyle imtiyazlı grup firmalarının arkasından 7’nci sıraya yükseldiklerini vurgulayan Öcal, kullandıkları yazılım ve donanımlarını TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleriyle geliştirmeye öncelik verdiklerini bildirdi.

Elektronik ve yazılım sektöründe iyi bir kadroya sahip olduklarını dile getiren Öcal, 4,5G ihalesiyle ülkenin teknolojisini geliştirmeye odaklanacaklarını ve Türkiye’nin dünyayla yarışmasını sağlayacaklarını belirtti.

İhaleye katılacak diğer imtiyazlı 3 firmanın frekans paketinin 19’una, kendilerinin ise en fazla 5’ine teklif verebilecek olmalarının, zaten alt yapısı hazır olan diğer imtiyazlı firmalarla rekabetlerini zorlaştırdığına işaret eden Öcal, “Arayı kapatmak için regülatör olan BTK’nın, düzenlemeleriyle rekabet ortamını daha da iyileştirmesini istiyoruz. Ayrıca Elektronik Haberleşme Kanunu’nun amacında belirtilen kaynakların verimli kullanılması gereğince de diğer GSM operatörlerinin baz istasyonlarının ortak kullanımının zorunlu hale getirilmesi çok önemli” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X