‘4+4+4 sisteminde değişiklik yok’

Milli Eğitim Bakanı Avcı, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde değişiklik yapılmayacağını bildirdi.

‘4+4+4 sisteminde değişiklik yok’

nadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde değişiklik yapılacağı iddialarına ilişkin, “Herhangi değişiklik yapmayı hiçbir şekilde öngörmedik, söylemedik, konuşmadık, açıklamadık. Böyle bir şey yok. 4+4+4 başarıyla sürüyor. Yok ‘5 yıl olacak’, yok ‘3 yıla inecek’ filan, bu söylentilerin nereden çıktığını da bilmiyoruz” dedi.

Üniversiteye giriş sınavı

Üniversiteye giriş sistemini daha rasyonel zemine oturtmak için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Avcı, şöyle konuştu:

“Hiçbir öğrenci şu endişeye kapılmamalı, ‘Şimdi lise son sınıftayım. Acaba önümüzdeki sene üniversiteye girişte bir değişiklik olur mu’ Hayır. Hiçbir lise öğrencisi, üniversiteye girişte, tam da üniversiteye gireceği yıl bir sürprizle karşılaşacağı duygusuna kapılmamalı. Sürpriz yok. Önceden bilgilendirilecek. Böylece hiçbir öğrenci ‘Buna hazırlıklı değildim, bu da nereden çıktı’ demez.”

“30 Mart itibarıyla 2 bin 9 dershane müracaat etmiş”

Bakan Avcı, “3 bin 460 dershaneden kaçının dönüşüm için başvurduğuna” ilişkin olarak, başvuruların geçen yıl 2 Haziran’da fazlar halinde başlatıldığını söyledi.

İlk fazda 327, ikinci fazda 240, sonra da 182 ve 885 dershanenin müracaat ettiğini anlatan Avcı, böylece ilk dört dönemde bin 634 dershanenin dönüşüm programına kabul edildiğini belirtti.

Devam eden beşinci başvuru döneminde de, bugün itibarıyla 375 dershanenin başvurduğunu dile getiren Avcı, “Böylece 30 Mart itibarıyla 2 bin 9 dershane dönüşüm programına müracaat etmiş. Bunların bin 836 tanesi dönüşüm programına kabul edilmiş” bilgisini paylaştı.

“Bu gecikmeyi de ona yorarak…”

“Müracaat sayılarına ve tarihlerine baktığınız zaman orada çok enteresan bir şey görüyorsunuz, birden bire artıyor” ifadesini kullanan Avcı, şöyle devam etti:

“Neden? Çünkü dershanelerle ilgili yasanın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine yapılmış bir müracaat var.

Anayasa Mahkemesinden kendi umdukları türden bir karar çıkmama ihtimalinin ne kadar arttığını görerek, bu gecikmeyi de ona yorarak veya Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etse bile artık dönüşsüz bir yola girildiğini, kamuoyunda dershane illüzyonunun kırıldığını, dershanelerin olmazsa olmaz kurumlar olmadığının artık kamuoyu tarafından anlaşıldığını gördüler. Dolayısıyla birden müracaatlar artmaya başladı.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X