Gaziantep’te dünyaya gelen 4 yaşındaki Sümeyra Fatma Yılmaz’a, 10 ay önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Doktorları, minik Sümeyra’nın diyalize girmesi gerektiğini söyledi. Eylül ayında ailesi tarafından Antalya’ya getirilen Sümeyra Fatma’nın tedavisine, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde başlandı.
Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası’na da yazılan Sümeyra Fatma için aranan böbrek, kısa sürede bulundu. Bursa’da doğum gününde, kalp yetmezliği nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 1 yaşındaki bebeğin ailesi tarafından bağışlanan 2 böbreği, 20 gün önce Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde Sümeyra Fatma Yılmaz’a başarıyla nakledildi. Kendi böbrekleri alınmayan minik Sümeyra, vücudundaki 4 böbrekle yaşamını sürdürüyor.
BAĞIŞ YAPAN ELİ ÖPÜLESİ İNSANLAR
Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, bağışçı ailenin çok zor bir şeyi gerçekleştirdiğini belirterek, “1 yaşındaki evlatları vefat etmişken, acılarını unutup başkalarının acılarını dindirmeye çalıştılar. Bu insanlar gerçekten bu ülkenin onurlu ve gururlu insanları. Bunlar gerçekten eli öpülesi insanlar” dedi. Sümeyra Fatma’nın nakil öncesinde diyalize girmediğini, kronik böbrek yetmezliği olan bir hasta olduğunu aktaran Prof. Dr. Aydınlı, şöyle konuştu:
“Her iki böbrek çok küçük olduğu için naklin bu hastamıza uygun olacağını düşündük. Aslında dünyada da Türkiye’de de çok yapılmayan bir ameliyat, teknik açıdan önemli detayları var. Biz normalde her iki böbreği ayrı hastalara takarız. Fakat verici çok küçük olduğu için böbrekler de çok küçüktü. Bu böbreklerin ayrı ayrı takılması imkansızdı. Siz nakli yapsanız da, her iki böbrekteki damarlarda uyumsuzluktan dolayı tıkanma, sıkıntılar yaşayabiliriz. Bunun için biz her iki böbreği farklı bir teknikle alıcının büyük damarlarına nakil yaparak bu problemi ortadan kaldırdık. Böylece çocuğumuzun şu anda dört böbreği var. Ama gerçekte yeni naklettiğimiz iki böbreği çalışmakta.”
1 YAŞINDAKİ KAHRAMAN ÇOCUK
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman ise Sümeyra Fatma’nın yaşaması için iki böbreğin birden nakledilmesi gerektiğini belirterek, “1 yaşındaki bir kahraman, 4 yaşındaki bir çocuğu yaşattı. Eski böbreği çıkartmak eğer çocuğa zarar vermiyorsa gerekmez. Bir zararı yoksa nefroktomi dediğimiz böbrek çıkarma işlemi gerekmeyebilir. Sümeyra’da da aynı şekilde oldu” diye konuştu.
Minik Sümeyra’nın annesi Zeynep Yılmaz ise “Bağış yapan aileden Allah razı olsun. Onlara Allah’tan sabır diliyorum. Sümeyra’nın da bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyorum” diye konuştu.