36 yıllık sulama sistemi değişiyor

Orhangazi’de ‘İznik Gölü Keramet Sulama Birliği’ açık kanalet sisteminden, kapalı sistem sulamaya geçecek. 440 bin liralık projenin 390 günde tamamlanması hedefleniyor.

36 yıllık sulama sistemi değişiyor

NEVZAT OKUMUŞ

1980 yılından bu yana İznik Gölü’nün kuzey yakasında Keramet, Çakırlı, Üreğil ve Yeniköy mahallelerine tarım sulaması konusunda hizmet veren ‘İznik Gölü Keramet Sulama Birliği’ kapalı sistem (basınçlı) sulamaya geçecek. 

Keramet Sulama Birliği Başkanı Recai Paçin,  DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’nde kapalı sistem planlama ihalesinin gerçekleştiğini söyledi. Keramet açık kanalet pompaj sulaması ile bugüne kadar 21 bin 240 dönümlük bir alanda hizmet verildiğini kaydeden Paçin, 36 yıllık bir sistem olması, kayıp-kaçak oranının giderek artması nedeniyle, kanalların ve su basan motorların verimli dönemini bitirdiğini ifade etti. 

GEÇERLİLİĞİNİ KAYBETTİ

Açık kanalet sistemi sulamanın geçerliliğini kaybettiğine dikkat çeken Recai Paçin, bu sistemde suyun dörtte birinin israf olduğunu belirtti. Paçin, “Bunun yanında elektrik harcamalarımız ve dolayısıyla üyelerimizin ödemeleri yüksek düzeyde seyrediyor. Toplam uzunluğu 64 kilometre olan kanaletlerin güneş ışığını doğrudan almaları nedeniyle buharlaşmadan ötürü de su kaybımız var. Haliyle sulama maliyetlerimiz fazla” dedi. 

Kapalı sisteme geçilmesinden sonra bu kayıpların ortadan kalkacağına işaret eden Recai Paçin, maliyetlerin düşeceğini söyledi. 440 bin liraya ihale edilen sistemin sözleşme imzalanmasının ardından yer tesliminin yapılması bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X