Sahte reçete ve sağlık raporlarıyla aldıkları yüksek fiyatlı ilaçları, yurt dışına gönderdikleri iddia edilen organize suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 32 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, hakkında yakalama kararı bulunan 266 kişiden 107’si gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 6 aylık teknik ve fiziki çalışması kapsamında, hakkında yakalama kararı çıkarılan 90’ı doktor, hemşire ve eczacı 266 kişiyi gözaltına almak için 32 ilde 266 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Aralarında, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana, Mersin, Antalya, Hatay, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Malatya, Ağrı ve Mardin’in de bulunduğu illerdeki adreslere gerçekleştirilen operasyonda 107 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan Malatya’da 3 doktor ve 1 eczacı, Batman’da 2 şüpheli, Şanlıurfa’da aralarında doktor, eczacı ve bilgi işlem görevlilerinin de bulunduğu 36 şüpheli, Diyarbakır’da 1’i Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde profesör, 4’ü doktor, 3’ü eczacı 8 şüpheli, Adana’da, aralarında 1 doktor ve 4 eczacının bulunduğu 8 şüpheli işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderilecek.
Bu arada, adreslerde yapılan aramalarda, 40 milyon lira değerinde ilaç ele geçirildi.
“Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, örgüt üyesi olmak, rüşvet, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve kaçakçılık” iddiasıyla gözaltına alınan zanlıların, SGK’yı 250 milyon lira zarara uğrattıkları ileri sürüldü.
Suç örgütü üyelerinin, sahte reçete ve sağlık raporlarıyla aldıkları kanser, kemoterapi, psikoterapi alanlarının da aralarında bulunduğu yüksek fiyatlı ilaçları kaçakçılar ve terör örgütü PKK üzerinden Irak ve Suriye’ye gönderdikleri, bu ilaçların bir kısmının da daha sonra uluslararası kaçakçılar üzerinden Özbekistan ve Hindistan gibi ülkelere yollandığı iddia edildi.