28 Şubat soruşturmasında yeni gelişme!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat’ın sivil ayağına ilişkin soruşturmada, POAŞ’ın özelleştirilme sürecine ilişkin kurumlardan bilgi ve belge istedi, TOBB’a işadamı Aydın Doğan’ı sordu.

28 Şubat soruşturmasında yeni gelişme!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında, çeşitli kurum ve kuruluşlardan bilgi ve belge talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun, 14 Eylül 2015’te TOBB’a gönderilen “bilgi talebi” konulu yazısında, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, bir dönem aynı holdingde yöneticilik yapan Mehmet Ali Yalçındağ, iş adamları Erol Aksoy ve Dinç Bilgin, eski TÜRK-İŞ Genel Başkanı Bayram Meral, eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, eski TİSK Başkanı Refik Baydur, eski TOBB Başkanı Fuat Miras ile eski TESK Başkanı Derviş Günday’ın,a “1996-1999 arasında sahibi olduğu veya üyesi bulunduğu” şirketleri sordu. 

Garipoğlu “tanık” olarak dinlendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, 30 Eylül 2015’te iş adamı Hayyam Garipoğlu’nu soruşturma kapsamında “tanık” olarak dinledi.

Garipoğlu, “28 Şubat ile ilgili soruşturma olduğunu duyunca, kendi rızasıyla ifade vermek istediğini” bildirdiği beyanında, 1998’de POAŞ ihalesine girdiğini, 1 milyar 160 milyon dolar teklif vererek ihalenin kendisinde kaldığını söyledi. 

Hayyam Garipoğlu, savcılıkta verdiği ifadede, “Fakat o dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz bu ihaleyi başka birilerine söz vermiş. Mesut Yılmaz’ın yeğeni Mehmet Kutman, ‘İhaleyi biz alacağız, kim kazanırsa kazansın’ dedi” cümlelerini kullanarak, kazanmasına rağmen ihalenin kendisine verilmediğini iddia etti. 

İş Bankası’ndan belgeler istendi

Garipoğlu’nun ifadesinin ardından Başsavcılık, İş Bankası’na da 1 Ekim 2015’te yazı göndererek, “Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturmaya esas olmak üzere şirketin ortaklık yapısının ayrıntılı şekilde bildirilmesini” istedi.

“Doğan Holding ile ortak girilen POAŞ’ın özelleştirme ihalesinde Doğan Holding’e döviz veya TL cinsinden kredi kullandırılıp kullandırılmadığı, kullandırılmışsa faiz oranının bildirilmesi” istenen yazıda, İş Bankası’nın iştiraklerinden Dışbank’ın Doğan Holding’e satış sürecinin detaylarına dair bilgi talep edildi. Yazıda, Dışbank’ın ne kadara satıldığının, satış esnasında İş Bankası’na ait faizsiz mevduatın Dışbank’ta bulunup bulunmadığının, bulunmuşsa miktarının, ayrıca satışla ilgili İş Bankası’ndan kredi kullandırılıp kullandırılmadığının cevabı istendi.

Başsavcılığın, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne de 1 Ekim 2015’te gönderdiği yazıda ise “POAŞ özelleştirme ihalesinde Doğan Holding ve İş Bankası konsorsiyumuna ihale edildiği tarih ile bu tarihlerden sonraki zamanlarda Doğan Medya Grubuna ait gazete ve televizyonlarda İş Bankası yöneticileri aleyhine yayın yapılıp yapılmadığının belirlenmesini” talep etti. 

Aynı yazıda, POAŞ’taki İş Bankası hisselerinin Doğan Holding’e devri ve Doğan Holding tarafından OMV isimli yabancı şirkete satış tarihleri ve miktarlarının, döviz veya TL cinsinden, açık kaynaklardan, gerekirse ilgili yerlerle yazışma yapılarak tespit edilmesi ve hazırlanacak evrakın Başsavcılığa gönderilmesi istendi.

Albayraklar’ın talimatla ifadeleri alınacak

Ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na aynı tarihte gönderilen yazıda, Yeni Şafak Gazetesi sahibi Ahmet Albayrak ve Nuri Albayrak’ın, Başsavcılığa tanık olarak davet edilerek, “Aydın Doğan’ın kendilerine, basına intikal eden ‘REFAHYOL hükümetini ben yıktım’ diye beyanda bulunup bulunmadığının, bu konuşmanın nerede, ne zaman ve ne sebeple geçtiğinin, kendilerinden başka tanık bulunup bulunmadığının sorularak, konuşmaların ayrıntısıyla zapta geçirilmesi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi” talep edildi.

 Özelleştirme İdaresi Başkanlığına giden yazı

Yine aynı tarihte, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na gönderilen yazıda da POAŞ’ın özelleştirilmesi ile ilgili şu bilgiler istendi:

” – İlk ihalenin, Hayyam Garipoğlu’na ait teklif en yüksek olmasına rağmen neden 3. sıradaki şirkete verildiği,

– Söz konusu 3. sıradaki şirketin ihale edimlerini yerine getirmemesine rağmen 40 milyon dolar teminat akçesinin neden Hazine’ye gelir kaydedilmeden konsorsiyuma iade edildiği,

– Tüm bu işlemlere ilişkin kararların, talimatların kimler tarafından verildiği ve bunların onaylı birer sureti.”

“POAŞ özelleştirme ihalesi” ile ilgili olarak da “ihaleyi alan Doğan Şirketi ve İş Bankası’nın ortaklık oranının ne olduğu, ihale bedelini ödemesi durumunda Doğan Holding’in başka hangi teminatları (banka teminatı vesaire) verdiği ve şirketin ödemesinin zamanında yapılıp yapılmadığı” hususlarının araştırılarak cevap verilmesi talep edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X