İHSAN AYDIN
*Çin, yerkürenin en kalabalık ülkesi. Nüfusu 1,4 milyara yaklaşmış.
*Başkent Pekin 22 milyonluk nüfusuyla çoğu ülkeden daha fazla insanı bünyesinde barındırıyor.
*Dünyaya kafa tutan bir ekonominin yönetildiği bu büyük başkenti Olay Medya olarak sizler için inceledik.
*Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TUBİTAK’tan bir heyetle 4 günlüğüne bulunduğumuz Pekin’deki gözlemlerimizi buradan üç gün boyunca sizlere aktaracağız.
Başkentler aynı zamanda kentlerin vitrinleridir. Orası ne kadar zengin, görkemli, planlı, düzenli, temiz ve yaşanması rahatsa, ülkenin geneli de bundan belli oranda payını alır.
Pekin, bugün 22 milyon nüfusuyla dünyanın sayılı büyük başkentlerinden biri.
Burada üretilen malların dünyada girmediği ülke, kullanılmadığı ev yok gibi.
Her yerde yıkılmış olsa da komünizmin etkilerini Pekin’in değişik noktalarında görebiliyorsunuz. Alabildiğine geniş caddeler, düzenli yapılaşma ve pırıl pırıl caddeler dikkatimizi ilk çekenlerden.
Elbette, bir kenti yaşanılır kılan parametrelerden biri de kolay, ucuz ve rahat ulaşımıdır.
Pekin, yeraltındaki örümcek ağını andıran metro ağıyla bu sorunu yıllar önce çözmüş.
15’i kentiçi, 5’i ulusal tren ağlarına entegre edilmiş toplam 20 değişik hatlı ulaşım modeli ile sorun çözülmüş. Metro ve tren aktarmalı olarak dünyanın en büyük hava limanlarından biri olan Pekin Havaalanı’na da uzanıyor.
Kentin dört bir yanını saran yaygın metro ağıyla ile hiç taksi ve otobüse gerek duymadan şehrin tarihi, turistik ve ticaret bölgelerini kolaylıkla bulabiliyorsunuz.
Elbette Pekin’in ulaşımı sadece metro ile sağlanmıyor. Geniş caddelerinde sık geçen otobüs seferlerine de rastlıyorsunuz. Elektrikli bisikletlerin kullanımı da çok yaygın. Düz bir cografyaya yayılan Pekin bu açıdan bisikletli ulaşıma da çok müsait.
Pekin Havalimanı Asya’nın en işlek havaalanlarından biri. İç hatlarda da burası aktif kullanılıyor. THY’nin Çin Havayolları’yla ortaklaşa sürdürdüğü 8 saatlik uçuşlar sayesinde İstanbul’dan buraya ulaşmak mümkün.
Pekin’de Türkler ve Müslümanlar için uygun yemek bulmak kolay değil.
Zincir aparetif markalarla yemek ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Giden çoğu Türkün de hazırlıklı olduğunu, beraberinde yiyecek götürdüğünü biliyoruz.
OLİMPİYAT KENTİ PEKİN…
Pekin, 2008 Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapmış bir kent. Çinliler ekonomik anlamda halen bunun kaymağını yiyor. Şehrin etrafı dev spor tesisleriyle donatılmış.
Alışveriş merkezlerinde, küçük dükkânlarda halen 2008 Olimpiyatları’na ilişkin hediyelik ürün satışları sürüyor. Yine Pekin’deki Olimpiyat Parkı, Olimpiyat Kulesi, Olimpiyat Stadı ve diğer tesisler de yabancılar tarafından en çok ziyaret edilen merkezlerden biri.
Örneğin;
Asya Oyunları ve Olimpiyatları için Pekin Zooparkı’nın içinde açılmış Panda Sarayı Çin’e gelenlerin en çok uğrak yaptıkları yerlerden biri.
Nesli tükenmekte olan pandalar, Pekin’in yerli ve yabancı konukları tarafından en fazla ilgi görenlerinden. Günde 38 kilo bambu yiyerek yaşamlarını sürdüren pandaların peluş oyuncakları da Pekin’in en çok satan hediyeliklerinden. Yabancıların ilgi odağı pandalar günün 14 saatini uykuyla geçiriyorlar.
Pekin’de alışveriş yapıyorsanız iki kez düşünün. Kesinlikle pazarlıksız ürün almayın. Market ve etiketli mağazalar dışında girdiğiniz her yerde ilk söylenen rakamın dörtte birinin de altına kadar düşen insafsız bir ticari rejimle kaşılaşıyorsunuz.
Elektronik pazar olarak bilinen Zhongguancunc bölgesinde de ucuza bir şeyler bulmak mümkün değil. Çin’de elektronik cihazların ucuz olduğunu düşünenler yanılabilir.
Hele, bataryalı ürünler alıp Türkiye’ye getirmeyi düşünüyorsanız hemen bu sevdadan vazgeçin. Havalimanında katı bir güvenlik rejimi uygulanıyor.
TİANANMEN MEYDANI
Pekin’in merkezindeki görkemli meydan sizi yasakların, baskıların, şehrini hatırlatıyor.
1989’da, öğrenci, işçi ve aydın eylemlerinin kanlı biçimde bastırıldığı meydanın etrafı devletin ihtişamını gösteren yapılarla çevrili.
Ülkenin efsane lideri Mao Zedong’un Yasakşehir’in girişindeki dev fotoğrafı meydanın her yerinden görülebiliyor.
Meydan geceleri ışıl ışıl aydınlatılıyor.
Her yer bariyer, her yerde güvenlik önlemi. Tiananmen’e polis noktasından geçmeden, üstünüzdeki çantanızı X-Ray cihazından geçirmeden girmeniz mümkün değil.
Bunun dışında, meydana bağlantıyı sağlayan altgeçitlerin girişlerinde bile hazırolda bekleyen ikişer asker gözünüze çarpıyor.
Tiananmen bariyerlerle halka kapalı bir alan olarak korunuyor. oturup soluklanabilecek kafeteryalar, restoranlar ve alışveriş merkezlerinden mahrum.
Buraya giderken suyunuzu da yanınızda götürmelisiniz.
Pekin cadde ve sokaklarında çiftlerin yanında birden fazla çocuğa da rastlayamazsınız. 1970’ten bu yana tek çocuk politikası yürütülen Çin’de bu uygulama, çiftlerden birinin, ailenin tek çocuğu olması durumunda 2 çocuk izniyle gevşetilmiş. Buna rağmen iki çocuklu çifte pek rastlamadık.
YARIN ÇİN SEDDİ…