Enerji sektöründe depolama sistemleri hızla geliştirilirken, Türkiye’de inşa edilen ve şu an yüzde 65’i tamamlanan Tuz Gölü Yeraltı Depolama Projesi’nin de 2019’da devreye alınması planlanıyor.
AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesinin 6 depodan oluşan ilk bölümü 2017’de devreye alınacak.
Proje kapsamında kamulaştırma işlemleri, tatlı su temin ve tuzlu su deşarj boru hatlarının inşası, elektrik nakil hatları, 3 pompa istasyonu ve 5 su deposu ile çözeltme işlemine yönelik yüzey tesisleri tamamlandı.
Toplam 12 kuyudan oluşan projede, en önemli iş kalemlerinden biri olduğu düşünülen sondaj ve borulama çalışmaları ise son kuyuda devam ediyor. Haziran itibarıyla toplam 341 milyon dolar hakediş ödemesinin yapıldığı projede, şimdiye kadar yüzde 65 fiziki ilerleme kaydedildi. Proje 2019’da bir bütün olarak devreye alınmış olacak.
1 milyar metreküplük kapasite
Tuz Gölü Yeraltı Depolama Projesi kapsamında toplam 12 kuyuda 1 milyar metreküplük çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak. Bu kuyulardan günlük 40 milyon metreküp Türkiye doğalgaz şebekesine verilebilecek.
Projenin finansmanı, Dünya Bankası ve BOTAŞ arasında 2 Şubat 2006’da imzalanan 325 bin dolar tutarındaki Uluslararası Kredi Anlaşması ve 2 Ekim 2014’te imzalanan 400 bin dolar tutarındaki Ek Finansman Kredi Anlaşması çerçevesinde sağlanıyor.
Avrupa’da Almanya başı çekiyor
Avrupa’da ilk olarak 1957 yılında Fransa’da başlayan gaz depolama alanında şu anda Almanya en yüksek kapasiteye sahip ülke konumunda bulunuyor. Almanya’yı İngiltere, İtalya, Hollanda, Ukrayna ve Fransa takip ediyor.
Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Gaz Altyapısı (GIE) Kurumunun verilerine göre, gelecek 10 yıl içerisinde tüm Avrupa’da Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesi de dahil olmak üzere yaklaşık 25 milyar metreküplük gaz depolama kapasitesinin devreye alınması planlanıyor. Böylece, söz konusu dönemde devreye alınacak enerji depolama kapasitesinin yüzde 4’ü Tuz Gölü’nden karşılanmış olacak.
Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY’nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre enerji depolama alanı enerji sektöründe yatırım yapmak isteyen şirketlerin varlık gösterebileceği bir alan olarak önemini artırmaya başladı.
Firmanın Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular da depolama sistemlerinin enerji arz güvenliğini sağlamada önemli bir araç olmaya başladığını ve Türkiye’de de gelişmesi için ihtiyaçların doğru tespit edilmesi gerektiğine dikkati çekmişti.