Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda 2017 yılının kamu ve özel sektör marifetiyle yeni ve güçlü bir büyüme hikâyesinin başlangıcı olacağına inandığını söyledi.
Burkay, 2016 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve yeni yıla ilişkin beklentilerini açıkladı. Geride kalan yılda, jeopolitik risklerin artarak devam ettiğini ve küresel ticarette daralmaların sürdüğünü hatırlatan Burkay, tüm bu olumsuz gelişmelerle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi ve hain terör saldırılarının yaşandığını ifade etti.
Bu süreçte karanlık yapıların Türkiye’yi dizayn etme girişimlerine millet olarak geçit vermediklerini vurgulayan Burkay, “Büyük Türkiye hedefimizden bizleri hiçbir güç alıkoyamaz. Yeni yılda da önümüze çıkarılmak istenen engellere ve bütün zorluklara karşı en büyük sermayemiz milli birlik ve dayanışmamız olacak” diye konuştu.
AYDINLIK BİR GELECEK İÇİN
Yaşanan olağanüstü şartların Türkiye’nin 27 çeyrekten bu yana sürdürdüğü büyüme başarısını yılın 3. çeyreğinde frenlediğini dile getiren Burkay, “Türkiye ekonomisi, 2009 yılından bu yana ilk kez daraldı. Yüzde 1,8’lik küçülme, kesinlikle Türkiye’nin potansiyelini yansıtmamaktadır. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak ülkemizin aydınlık geleceği için kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz. 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda 2017’nin kamu ve özel sektör marifetiyle yeni ve güçlü bir büyüme hikâyesinin başlangıcı olacağına inanıyoruz” dedi.
İSTİKRARLI KURDAN YANAYIZ
Küresel ölçekte yaşanan gelişmelere de değinen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, özellikle ABD Merkez Bankası FED’in faiz artışları ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararlarının ardından döviz kurlarının yukarı yönlü hareketlendiğini hatırlattı. 2017 yılında ABD Başkanlık seçimlerinden zaferle ayrılan Donald Trump yönetiminin politika tercihlerinin belirleyici olacağını vurgulayan Burkay, “ABD Merkez Bankası’nın faiz artışını sürdüreceği beklenmekte. Buna bağlı olarak 2017 yılında doların daha da güçleneceği öngörülüyor. Bizler de bu sürece hazırlıklı olmak zorundayız. İş dünyası temsilcileri olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi; sürekli yükselen değil, istikrarlı bir kurdan yanayız” ifadelerini kullandı.
İHRACATIN KATKISI ARTMALI
Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 3 seviyesinde bir büyüme ile kapatmasının beklendiğine işaret eden Burkay, geride kalan yılda ekonomik büyümeye en yüksek katkıyı kamu ve özel tüketim harcamalarının sağladığını kaydetti. Türkiye’nin ihracata dayalı bir büyüme modelini hedeflediğini ifade eden Burkay, “Dünya ticaretindeki daralma, bulunduğumuz coğrafyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler, ihracat performansımızı olumsuz etkiledi. Yeni yılda ihracatın büyüme katkısını artırmalıyız. 2016 yılında yatırımların da büyümeye katkısı sınırlı kaldı” dedi.
DESTEKLER EKONOMİYİ CANLANDIRACAK
Başkan Burkay, 2017’de de Anayasa değişikliği ve olası referendum gibi siyasi gündemi ekonominin önüne taşıma ihtimaline dikkat çekerek, şunları kaydetti:
”Ancak Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından açıklanan ekonomiye destek paketinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte yeni yılda gerek yatırımların gerekse de ihracat performansımızın yeniden yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Orta Vadeli Program’da da belirtildiği gibi özellikle yatırım harcamalarındaki büyümenin önümüzdeki yıl, yüzde 0,1’den yüzde 5,1’e çıkacaktır.”
BURSA FARKI
BTSO Burkay, Türkiye’nin sanayi ve ihracat merkezi Bursa’nın 2016 yılında da ülke ekonomisine yüksek düzeyde katkı sağladığını ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdüğünü söyledi. Yeni yılda katma değerli üretim hedeflerine dönük çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Burkay, Bursa sanayinde 2017 yılında yüzde 5-6 arasında bir büyüme öngördüklerini vurguladı.
Sanayideki büyümenin diğer sektörlere de ivme kazandıracağını savunan Burkay, “Bursa ilave istihdam oluşturmaya devam edecek ve işsizlik oranını Türkiye’nin en düşüğü olan yüzde 6-7 arasında tutacaktır” şeklinde konuştu. Burkay, Bursa’nın 700 yeni ihracatçı firma kazandığını da sözlerine ekledi.