14 Mayıs seçiminin şifresi!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar’ın 14 Mayıs seçimiyle ilgili tespitlerini köşesine taşıdı…

14 Mayıs seçiminin şifresi!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Cumartesi… Tarihin satır aralarında kalmış ayrıntıları ve yıldönümlerini bulup anımsatan enerjisi, siyasal tabloyu rakamlarla okuyabilme özelliğini iyi bildiğimiz Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar’la sohbet ederken, son gelişmelerin ışığında şunu sorduk:

“14 Mayıs’taki seçimin şifresi ne olur?”

O da…

Son seçimin verileriyle bugünkü gelişmelere ve 14 Mayıs seçimine ışık tutan çalışma yaptı. İlk bulgusu şu:

“Tercihlerin yüklediği sorumlulukla seçmen kalbi ve beyni arasında kalabilir. Gönülden desteklenenle, mantıklı olarak desteklenmesi gereken, parti sadakati ve Türkiye’nin istikbali arasında tercih yaparak sandık başına gidebilir.”

Şunun altını çizdi:

“Seçmen davranışlarında; milletvekilliği sandıklarında sadakat ve gönül bağı, Cumhurbaşkanlığı sandığında güven ve mantık belirleyici.”

Şuna dikkat çekti:

“24 Haziran’da milletvekilliği için kullanılan geçerli oy, Cumhurbaşkanlığı için kullanılan oydan 68 bin 548 fazla oldu. Bu, Tunceli seçmen sayısından fazla. 8 bin 515 seçmen yalnızca Cumhurbaşkanlığı için oy kullandı.”

Çıkardığı sonuç şu:

“İttifaklar ve siyasi tercihler açısından sonuçlar masaya yatırıldığında, Cumhur İttifakı seçmeninin daha sadık ve tutarlı olduğu gözleniyor.”

Bu noktada…

Seçim sonuçlarına göre, “Cumhur İttifakı’na oy veren her 50 seçmenden 1’i Cumhurbaşkanlığı seçiminde farklı tercihte bulunuyor” dedi. Millet İttifakı’nda ise yüzde 16.11’lik değişkenliğe dönüştüğünü vurguladı.

Adaylardan…

Muharrem İnce’nin partisinden yüzde 35.05 fazla oy almasına karşın Meral Akşener’in İYİ Parti’ye oy veren 4, Selahattin Demirtaş’ın HDP’ye oy veren 4, Temel Karamollaoğlu’nun Saadet’e oy veren 3 ve Doğu Perinçek’in Vatan Partisi’ne oy veren 7 seçmenden 1’inin oyunu alabildiklerini anımsattı.

Seçimin şifresini verdi:

“Seçmenin partisine sadakatiyle Cumhurbaşkanlığı seçimi tercihi arasındaki fark kimin Cumhurbaşkanı olacağı sorusuna cevap veriyor.”

100.yıl seçiminde 100 yıllık rastlantı

Sürecin tarihsel rastlantısı da var. Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar şunu anımsattı:

“23 Nisan 1920’de açılan Büyük Millet Meclisi, 25 Nisan 1920’de ilk hükümetin kurulmasından 1071 gün sonra 1 Nisan 1923’te seçim kararı aldı.”

Yansıması şu:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı milletvekili aday listeleri 100 yıl önce gerçekleşen seçim yenileme tarihiyle aynı dönemde nisan ayında netleşecek.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X