’10 günde 1 yıllık gaz kullandık’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 10 günde 2 milyar metreküp civarında doğalgaz kullanıldığını açıkladı. Bakan Yıldız, “Bu, bazı ülkelerin 1 yılık toplam ihtiyacı kadar” dedi.

’10 günde 1 yıllık gaz kullandık’

Bakan Taner Yıldız, WOW Convention Center’da düzenlenen Enerji Verimliliği Haftası’nın açılış programına katıldı. Bakan Yıldız açılışın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“10 GÜNDE 1 YILLIK GAZ KULLANDIK

Bir soru üzerine Bakan Yıldız, 10 gün içerisinde Türkiye’de doğalgaz tüketiminin zirveye çıktığını belirterek, tüketimin en çok İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli olduğunu bildirdi. Yıldız, “Son 10 gün içinde Türkiye’de 2 milyar metreküp civarında doğalgaz kullanıldı. Bu bir kısım ülkelerin 1 yılık toplam ihtiyacı kadar. Bazı ülkeler bunun iki katını kullanıyor bir yılda. 8 Ocak’ta 225 milyon metreküpe yakın gaz kullandık, sadece bir gün içerisinde kullanıldı. Hazırlıklı girmeye çalıştık. Eskişehir yaz kullanımının yaklaşık 22 katını kullanmaktadır. Bunların doğru bir şekilde yönetilmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Ukrayna’daki gerilimin Türkiye’de nelere yol açabileceğine ilişkin sorulan soruyu Taner Yıldız, “Rusya’dan aldığımız doğalgazın yarısını da Batı Hattı’ndan karşılıyoruz. Herhangi bir anlaşmazlık veya problem halinde veya fiziksel bir durum olması halinde tabii ki Türkiye’nin arz güvenliği bundan etkilenir. Bunu şu anda ön görmüyoruz. Son yapılan toplantıda uzlaşma noktasına gelindi. Bunun bir maliyet unsuru olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyorum” şekline yanıtladı.

“PETROL FİYATLARI SON 6 AYDA 1 LİRA 4 KURUŞ DÜŞTÜ”

Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüşün, vergilere indirim olarak yansımadığı tartışmalarına ilişkin ise benzinde son 6 ayda 1 lira 4 kuruş düşüş yaşandığını söyledi. Bakan Yıldız, vergilerin düşmesini temenni ettiklerini belirterek,“O zaman verginin oranı toplam miktar içerisinde oransal olarak artmış oluyor. Maliye Bakanımızın kastettiği tüketimle alakalı bir tahrik noktasının oluşmamasıyla alakalıdır. Eğer biz 45-46 milyar TL civarında yıllık benzin kullanımından dolayı bir vergi tahsilatı yapıyorsak, bu 77 milyonumuza aktarılan bir rakamdır. Genel bütçenin en yüksek gelir kalemi bu toplanan vergilerle oluşuyor. Bu vergiler alınıp bir kenara bırakılmıyor, vatandaşın hizmetine sunuluyor. Vergi 77 milyon insanın kullanımına harcanıyor” dedi.

“IRAK’IN İSTİKRARI DA İSTİKRARSIZLIĞI DA BİZİ İLGİLENDİRİR”

Bakan Yıldız, pazar günü Bağdat’ı ziyaret edeceğini belirterek, “Erbil’le Bağdat ne kadar kendi arasında mutabakat kalırlarsa o kadar istikrara katkı konmuş olacaktır. Herhangi olumsuzluk, bir savaş ortamı, bir terör ortamı ne kadar bizi ilgilendiriyorsa, istikrarı da o kadar ilgilendirir” diye konuştu.

“IRAK’TAN HAM PETROL AKIŞI 37 MİLYON VARİLE ULAŞTI”

Kuzey Irak’tan petrol akışında 46’ncı tankerin yüklendiğini bildiren Bakan Taner Yıldız, “Şu anda Kuzey Irak’tan ham petrol akışında 37 milyon varile ulaştık. Günlük 450 bin varillere kadar da yükseldi. Hedefimiz kısa vadede 550 bin varillere ulaşması. Sonra da stabil hali olan 1 milyon varillere gelmesidir” dedi.

“İTHAL KÖMÜRÜ YERLİ KÖMÜRE TERCİH ETMİYORUZ”

Yerli kömürü tercih ettiklerini kaydeden Bakan Yıldız, “Hem doğalgaz fiyatları petrole bağlı olarak düşüyor, bundan bir indirim sağlamalıyız. Hem de Türkiye’ye özel bir fiyat indirimi olmalıdır. 2008 yılının Kasım ayının fiyatlarıyla şu an doğalgazı satıyoruz. Bizim yaptığımız işlemlerin yerli kömürü arttırıp artırmadığına lütfen dikkat edin. İthal kömürü yerli kömüre tercih etmiyoruz. Soma’ya gidin, anket yapın bakalım, yerli kömürü üretmek istiyorlar mı, istemiyorlar mı? Her birimizin yerli kömür mü, ithal kömür mü, bununla alakalı tercihlerini net olarak ortaya koymalıdır. Biz yerli kömür tercih ediyoruz” ifadesini kullandı.

“İTALYA’DA HANGİ ORANDA DÜŞTÜYSE TÜRKİYE’DE DE O ORANDA DÜŞÜYOR”

Benzin fiyatlarındaki düşüşle alakalı Yıldız, “Rafineriye giren ham madde ile rafineriden çıkan ham maddenin düşüş oranı aynı değil. Türkiye’ye has bir yapı var, benzin fiyatları İtalya’da hangi oranda düştüyse Türkiye’de de o oranda düşüyor. Dövizle alıp TL’yle sattığımız için fark koymak zorundayız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X