Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Putin, IŞİD’e karşı hava operasyonlarında ABD öncülüğündeki koalisyonu takip etme fikrini değerlendirdiklerini söyledi.
Suriye güçlerini desteklemek için IŞİD’e yönelik hava operasyonları fikrinden vazgeçmediklerini vurgulayan Rusya Devlet Başkanı, IŞİD’e karşı “daha geniş bir terörle mücadele koalisyonu oluşturulması gerektiğini” ifade etti, örnek olarak da 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı uluslararası işbirliğini gösterdi.
Rusya’nın ancak BM’den onay aldığı takdirde hava operasyonları düzenleyeceğini belirten Rus lider, Suriye’deki kara operasyonlarına Rus askerlerin katılmayacağını kaydetti.
“Teröristlerle yüz yüze çarpışan Suriye” ile IŞİD karşıtı koalisyonun işbirliği yapmamasının çok büyük bir hata olduğunu vurgulayan Putin, BM Güvenlik Konseyi’nin koalisyona Esad ve İran’ı da dahil etmesi gerektiğini belirtti.
‘Esad’ın rolü temel tartışma konusu’
İkilinin görüşmesiyle ilgili bilgi veren ABD’li bir yetkili, Suriye’deki iç çatışmanın çözümü konusunda Beşar Esad’ın oynayacağı rolün “temel tartışma konusu” olduğunu söyledi. Yetkili, Rusya’nın Esad’ı radikallere karşı bir siper gibi gördüğünü; ABD’nin ise Esad’ın devam etmesine mezhepsel çatışmayı alevlendirecek gözüyle baktığını aktardı.
ABD’li yetkili şunları söyledi:
“Bence Ruslar Suriye’de siyasi bir çözüme varılmasının önemini kesinlikle anladı. Dolayısıyla siyasi bir çözüm bulmak için buradalar. (Esad konusunda) nasıl bir süreçte anlaşılacağı konusunda farklılıklar var.”
Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını artırmasını Suriye’de olumlu bir sonuca varılmasına ille bir engel olarak görmediklerini kaydeden yetkili, bu konuda görüşlerin Rusların ileride atacağı adımlara göre şekilleneceğini belirtti. Rusya’nın askeri gücünü yalnızca IŞİD’e karşı kullanmasının sorun olmayacağı, ancak Esad’ın kendi halkına karşı savaşında güçlendirilmesi için kullanılırsa sorun yaratacağı ifade edildi.
Görüşmenin tarafların kazanmak ve öne geçmek amacıyla sürdürülmediğini kaydeden yetkili, “Bence Suriye’deki durumu işaret eden ve çözmek isteyen ortak bir istek vardı. Rusların amaçları da netlik kazandı. Amaçları IŞİD’in üzerine gitmek ve hükümeti desteklemek” şeklinde konuştu. Tarafların askeri yetkililerinin bölgedeki operasyonlarda çatışma yaşamaması için görüşeceği öğrenildi.
Batı’nın en büyük düşmanı kim?
BBC diplomasi muhabiri James Robbins ise Batı’nın daha önceki “Esad gitmeli” tutumundan yavaş yavaş vazgeçtiği yorumunu yapıyor. Bu tavizin ABD, İngiltere ve diğer müttefikler için çok tatsız olduğunu belirten muhabir; burada asıl sorulması gereken sorunun “Batı’nın en büyük düşmanı kim?” olduğunu ifade ediyor. Amerikalılar açısından en büyük düşmanın artık Esad olmadığını öne süren Robbins, Obama’nın bunu itiraf etmediğini ancak buna yakın bir söylemde bulunduğunu belirtiyor.
BBC muhabiri Washington’ın Rusya’nın siyasi işbirliğine güvendiğini ve eğer kendileri yapamazda eninde sonunda Moskova’nın Esad’ı yönetimden alacağını umduğunu söylüyor.