Olay Gazetesi Bursa

‘Zor bir sezon bizleri bekliyor’

Laleli'de Rusya ile ticaretin 11 milyar dolar seviyesinden 4,8 milyar dolar seviyesine düştüğünü belirten LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, ''Zor bir sezon bizleri bekliyor. Sadece Rus krizi yok. Tüm dünyada adını koyamadığımız bir kriz söz konusu. Komşularımızın

ASLIHAN AYDIN

Toplam üretimin yaklaşık yüzde 80’inin Bursa’da yapıldığı bebe ve çocuk giyiminin önemli ihracat merkezlerinden İstanbul Laleli’de alarm zilleri çalıyor. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği(LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya ile olan ticaretin yüzde 80 gerilediğini söyledi.

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (BEKSİAD) önceki akşam Almira Hotel’de gerçekleştirilen ve Rusya krizi ile alternatif pazarların masaya yatırıldığı toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gıyasettin Eyyüpkoca, önemli açıklamalarda bulundu. Şu anda Rusya’nın ticarette sert bir tutumunun olmadığını savunan Eyyüpkoca, “Mallar, gecikmeli de olsa gidiyor. Jetin ilk düştüğü zamanlarda 15 günlük aksamalar olurken, bugün haftalık bir gecikmeyle mallar ulaşıyor” dedi.

PETROL VE ALIM GÜCÜ ETKİSİ

Rusya’da yapılan kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 60 fakirleştiğini aktaran Eyyüpkoca, “Yani jetten önce de bir yüzde 60 düşüş söz konusuydu. Jet ile birlikte Rusya ile ticaretimizdeki düşüş yüzde 80’lere çıktı. 2014’te Rusya coğrafyasına olan Laleli ticareti 11 milyar dolar civarındayken, 2015 yılında 4,8 ile 6 milyar dolar civarında gerçekleşti. Rusya’nın tekrar eski şaşalı günlerine dönebilmesi için petrolün yukarı doğru ivme göstermesi gerekiyor. Rusya ile ticaretin eski seviyelere gelmesi için, alım gücünün yükselmesi gerekiyor” dedi.

ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇİNDEYİZ

Zor bir sezonun kendilerini beklediğini ifade eden Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “Biz hazırlıklarımızı yaptık, koleksiyonlarımızı hazırladık ve alıcılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ama şu da var sadece dünyada Rus krizi yok. Tüm dünyada adını koyamadığımız, hatta beklemediğimiz bir kriz söz konusu. Çünkü alım gücünde belirgin bir sıkıntı görülüyor. Kaldı ki biz komşularımızla üst sınırda ticaret yapan bir ülkeydik. 

Komşularımızın tamamı yanıyor, bir ateş çemberinin içindeyiz. Bu ateş çemberinin içinde ne kadar ayakta, diri tutarsanız kendinizi, ne kadar bir arada kalırsanız o kadar fazla kazancınız olur. Burada da malesef bu söz konusu. Rusya ile alakalı beklemekten başka, henüz bu aşamada yapacağımız bir şey söz konusu değil.”

İRAN VE AFRİKA UMUDU

Hedef pazarlarla ilgili çalıştıklarını vurgulayan Eyyüpkoca, ilk sırada İran’ın yer aldığını söyledi. İran’ın Rusya’dan sonra mevcut kayıpları karşılayabilecek tek ülke olduğunun altını çizen Eyyüpkoca, şunları kaydetti: “Ambargonun kalkmış olması, İran’ın yüzünü tamamen dünyaya çevireceğinin göstergesi. Sonrasında Afrika ile ciddi şeyler düşünüyoruz. Özellikle Tunus, Fas ve Cezayir üçgeninin oraki ülkenin kendi aralarında bir serbest ticaret anlaşması var. 

Bu üç ülke ile reklam, pazarlama mantığı güdebilirsek, bize çok katkı yapabileceklerini söyleyebilirim. Üçüncü olarak Batı Afrika’da Gana merkezli potansiyel var. Çünkü Gana, 15 ülke ile serbest ticaret anlaşması olan ve o Batı Afrika’nın da en güvenli ülkesi.”

GÜNEY AMERİKA AVANTAJI

Güney Amerika pazarı ile ilgili umutlarını da aktaran LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, “Özellikle Brezilya, Arjantin ve Meksika’ya, sağlam bir şekilde siyasi iradeyi kullanarak vergileri geriye doğru çekebilirsek orada da çok üst seviyede bir ticaretin yapılabileceğini söyleyebilirim. Çünkü ters sezon burada sezon biterken orada başlıyor. Burada ivmesini hızlandırdığımız bir ürünü  artık regüle bir şekilde oraya mal gönderebileceğimizi söyleyebilirim” diye konuştu. 

 

YILIN İLK YARISINDAN UMUTLU DEĞİLİZ

2015 yılını 2014’ün daha gerisinde kapattıklarını belirten Eyyüpkoca, “Yüzde 20’lik bir daralma söz konusuydu. Ama tabi bakkaldan simit almıyorsunuz. Bugünden yarına pazar açığını kapatmamız mümkün değil. Çünkü uluslararası arenada ticaret yapıyorsunuz. Bunu da ancak fuarlarla, ikili görüşmelerle ancak kapatabileceğiniz işler” dedi. 

2016’nın ilk yarısından bir şey beklemediklerini kaydeden Eyyüpkoca, “Ama ikinci yarıdan itibaren çok ciddi düzelmelerin olacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

57 ÜLKEDE BURSA İMZASI

Bebe çocuk konfeksiyonu sektörü açısından Bursa’nın önemine değinen Eyyüpkoca, “Bursa, gerek bebe çocuk gerek hazır giyim için bizim olmazsa olmazımız. En üst seviyede beslendiğimiz kaynaklardan bir tanesi. 57 ülkeye ürün satarken bunların bir çoğunda Bursa’nın imzası var. Bursa’yı kendimizden ayrı görmüyoruz. Bursa bizim için kıymetli” dedi.

ÇEK SIKINTISI

Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis üyesi olduğunu anlatan Eyyüpkoca, karşılıksız çeklerle ilgili sıkıntı yaşadıklarını da anlattı. Yeni çek kanunu hazırlandığının bilgisini veren Eyyüpkoca, “Özellikle İTO olarak bununla ilgili çok ciddi çalışma yaptık. Önümüzdeki dönemde yansımalarını göreceğiz. Ben bugünkü durumdan daha iyi bir noktaya gideceğimizi düşünüyorum. Bunu özellikle söylüyorum. Sıkıntı var” ifadelerini kullandı. 

ÜNİVERSİTEDE TASARIM SINIFLARI

BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, krizin geleceğinin geçen yıldan belli olduğunu vurguladı. Yakın bir gelecekte Uludağ Üniversitesi’nde Meslek Yüksek Okulu’nda moda tasarım sınıfları açmayı planladıklarını açıklayan Atalay, “Talebimiz, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından destek gördü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle de meslek liselerinde sektörümüze nitelikli teknik eleman yetiştirme noktasında çalışmalar yapmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

BEKSİAD BİNASI’NIN  İHALESİ YAPILDI

Toplantıya katılan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise BEKSİAD’a sözünü vermiş oldukları idari bina için geçtiğimiz hafta ihaleye çıktıklarını kaydederek,”Vişne Ticaret Bölgesi’ni daha çok geliştirmek için projeler yürütüyoruz. BEKSİAD’a yakışır güzel bir bina çok kısa zamanda hayata geçecek” dedi.