Yılmaz, G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 tarafından düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündeminin Uygulanması: Uluslararası Politika Meseleleri’ panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Paris’teki terör saldırılarının sorulması üzerine Yılmaz, terörizmin, G20’nin gündem maddelerinden biri olduğunu hatırlattı. Buna ilişkin ayrı bildirge yayımlanacağına işaret eden Yılmaz, ”Şimdi bu konu daha da güncel hale geldi. Mutlaka daha güçlü bir bildirge olacaktır” diye konuştu.
KÜRESEL TEPKİ VERİLMELİ
Yılmaz, ‘Teröre karşı küresel bir tepki verilmeli’ diyerek, saldırıları İslamofobi gibi birtakım hadiseler için kullanmaya çalışanlara karşı da dikkatli olmaları gerektiğini anlattı. G20 Liderler Zirvesi’nden teröre karşı nasıl bir mesaj çıkabileceğine ilişkin soru üzerine de Yılmaz, bir bildirgeyle terörizmin bitmesini beklemenin gerçekçi olmadığını ancak buradan güçlü ses çıkmasının önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, ”Bunun yanında uygulama da çok önemli. Sadece lafla olmuyor bu işler. Dolayısıyla Birleşmiş Milletlerden başlayarak, diğer uluslararası kuruluşlara ve tek tek ülkelerin politikalarına varıncaya kadar uygulamanın güçlenmesi gerekiyor. Bazı meselelere dünyanın artık daha etkili şekilde müdahale ediyor olması ve bunun, ulusal menfaatlerin önüne geçilebilmesi lazım” diye konuştu.
SURİYE’DEKİ HADİSE ÇÖZÜLMELİ
Bugün yaşanan birçok sorunun temelinde Suriye’deki gelişmelerin olduğuna işaret eden Yılmaz, ”Dolayısıyla bu hadiseler konusunda uluslararası toplumun çok daha duyarlı olması lazım. Sebep-sonuç ilişkisi olarak söylüyorum, bu Suriye’deki hadise çözülmediği sürece terörizmle ilgili de çok etkili sonuçlar almak mümkün değil” ifadesini kullandı. Yılmaz, yapılacak zirveden mültecilere ilişkin somut bazı önerilerin çıkmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
DENGELİ VE YETERLİ DEĞİL
G20’nin ekonomik gündemine ilişkin de açıklamalarda bulunan Yılmaz, dünyada büyüme yaşandığını ancak bu büyümenin dengeli ve yeterli olmadığını kaydetti. Dolayısıyla daha yüksek, daha dengeli ve daha kapsayıcı büyümenin, G20’nin temel beklentilerinden olduğunu aktaran Yılmaz, her ülkenin, büyürken refahı topluma yayabilmesi gerektiğini vurguladı. Bunların dışında hazırlanan ‘Antalya Eylem Planı’nın ilan edileceğini açıklayan Yılmaz, ”Çok kapsamlı… Büyüme perspektifini içeren ama işin içinde kadınların, gençlerin olduğu kapsayıcı bir büyüme perspektifini içeren, yatırımlarla ilgili beklentileri ortaya koyan, değişik ülkelerin yapısal reform gündemlerini içinde barındıran bir eylem planı. Bu da G20’nin büyüme perspektifini güçlendirecek inşallah’ değerlendirmesinde bulundu. Yılmaz, dönem başkanı olarak istihdam konusunu da çok önemsediklerini vurguladı.