GÜRHAN ADANA
Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda Bitki Koruma Programı’na, Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) onay çıkmasıyla 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlanacağı belirtildi.
Bitki Koruma Programı’nın bölge çiftçisine önemli katkıları olacağını belirten Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sincik, ‘Bu programda bölge çiftçisine hastalık ve zararlılarla mücadeleden pazarlama yöntemlerine kadar birçok konuda yardımcı olacak teknikerler yetiştirilecek.
Beraberinde bu konularda akademik çalışmalar da yapılacak’ dedi.
Önümüzdeki dönem 30 öğrenciyle eğitim-öğretime başlanmasının planlandığını söyleyen Sincik, yüksekokulda böylece program sayısının 11’e çıkacağını kaydetti.
Yenişehir’in tarım potansiyelinin yüksekliğinin, bu alanda eleman ihtiyacı doğurduğunu anlatan Sincik, bu ihtiyacın Bitki Koruma Programıyla karşılanacağını söyledi. Bu programın bugüne kadar açılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Sincik, ‘Okuldan mezun olacak ziraat teknikerleri, İyi Tarım Uygulamaları konusunda da uzmanlaşacaklar.
Örneğin çiftçilere, tarım zararlılarıyla mücadele ederken insana ve çevreye zarar vermeyecek yolları öğretecekler. Meyve ve sebzelerde zirai ilaç kalıntısı kalmaması için ilaçlamanın doğru yapılmasının yöntemlerini gösterecekler’ diye konuştu.
İLAÇLAMANIN ÖNEMİ…
Çiftçilerin daha çok bilinçsizlikten kaynaklanan ciddi yanlışları olduğunu vurgulayan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sincik, zirai ilaçlama sırasında yapılan yanlışlara dikkat çekti. Sincik, ‘Örneğin meyve ağaçları çiçeklenme döneminde kesinlikle ilaçlanmamalıdır. Aksi halde dallardaki çiçeklere beslenmek için gelen arılar telef olacaktır’ değerlendirmesini yaptı.
FİDAN DİKERKEN ALINACAK ÖNLEMLER
Bitkilerin beslenmesinin insan beslenmesi gibi geliştiğini ifade eden Mehmet Sincik, iyi beslenen bitkinin iyi beslenen insan gibi hastalanmadığını vurguladı. Sincik, ‘Meyve fidanı dikerken alınacak küçük önlemlerle büyük boyuttaki zararlardan uzak durulabilir.
Fidanlar, kök kanseri hastalığına karşı aşılanıp dikilmelidir. Bu işlem ihmal edilince binlerce fidan kök kanserine yakalanıyor. Meyve bahçesinden verim alınamayınca fidanlar sökülüp yerine yenileri dikiliyor’ dedi.