Zeytin ve zeytinyağının önemli merkezlerinden Balıkesir’in Edremit ilçesinde kurulu bir Ar-Ge firması, zeytin kahvesi üretti.
Edremit’te 15 yıldır zeytin ve çeşitli bitki özlerini işleyerek ilaç ham maddesi elde eden bir Ar-Ge firması, ürettiği zeytin kahvesini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan, düzenlediği basın toplantısında, zeytinleri fermente olmadan, içeriğindeki faydalı maddeleri koruyarak işlediklerini, az miktarda ısı ile doğal yollardan zeytin kahvesi elde ettiklerini açıkladı.
Zeytin kahvesinin şifa kaynağı olduğunu dile getiren Durukan, “Zeytin meyvesi kahvesi dünyada bir ilktir. Güzel de bir tadı vardır ama tadından çok şifa içeriklidir. Zeytin meyveleri toplandıktan sonra fabrikamıza geliyor ve burada çekirdekleri ve kabukları ayrılıyor. Geriye kalan zeytin meyvesi düşük ısıda kurutuluyor ve pudra haline dönüştürülüyor. Bunu zeytin kahvesi olarak değerlendirebiliyoruz” diye konuştu.
“BEBEKLER DAHİ İÇEBİLİR”
Durukan, bundan çorba yapılabileceğini hatta simit veya ekmek hamuruna katabileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Ama kahve yaptığımızda çok güzel bir lezzeti oluyor. Bu kahveyi bebekler dahi içebilir. Çünkü içerisinde çok yüksek antioksidan değerler bulunuyor. 4 kutsal kitapta da geçen zeytini biz burada turşu olmadan (fermente), bir işlem görmeden, yani içerisindeki faydalılar kaybolmadan, düşük ısılarda işleyerek kahve haline getiriyoruz. İçerisinde insan sağlığına çok faydalı maddeler olması nedeniyle bana göre dünyanın en kıymetli kahvesi zeytin kahvesidir. Antioksidanların dışında zeytin kahvesi ‘oleuropein’ maddesini, yani hücre yenileyici madde de içeriyor. Türk mutfağına böyle bir ürünü kazandırmış olduk.”
“FİYATI BELLİ DEĞİL”
Piyasaya sürmek için patent sürecinin tamamlanmasını bekleyen Durukan, “Ürünümüzün patent başvurularını da yaptık. Piyasa satış fiyatımız henüz belli değildir. Şimdiden çok fazla talep var. Denemek isteyenlere her zaman kapımız açıktır” ifadelerini kullandı.
Bu arada, zeytin kahvesi, Türk kahvesinin yapılışı ile aynı şekilde pişirilerek tüketiliyor.