NEVZAT OKUMUŞ
Dünyada zeytin yetiştiren ülkeleri İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye olarak sıralayan Doç. Dr. Cevriye Mert, Türkiye’deki zeytin üretiminin bir milyon 676 bin ton olduğunu söyledi. Ege başta olmak üzere, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde öne çıkan zeytincilikte, üç ana faktörün etken olduğunu ifade eden Mert, bu faktörlerin üretim ve verimliliğin arttırılması, maliyeti düşürme ve ekolojik koşullar olduğunu anlattı. Üretim ve verimde sulamanın önemine işaret eden Cevriye Mert, dengeli ve bilinçli gübreleme ile budamanın üretimde gerekli olduğuna yer verdi.
DOĞRU İLAÇLAMA
Orhangazi’deki 2,5 yıllık araştırma sonuçlarıyla birlikte katılımcılara zeytin zararlıları ile mücadeleyi aktaran Doç. Dr. Alper Kumral da, her yıl değişen ekolojik koşulların, değişik hastalıkları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Orhangazi’de zeytinciyi en çok uğraştıran zararlıların ise zeytin güvesi, halkalı leke, zeytin sineği, pamuklu bit ve karakoşnil olduğunu kaydeden Kumral, ilaçlamada dikkat edilecek konulara değindi. Kumral, “İlaçlar suçlu değil, biz suçluyuz” dedi.