Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde görevli Fizik Öğretmeni İlhami Aran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladığı “Lodos Bacası Projesi”ni geliştirme çalışmalarını 7 yıldır sürdürdüğünü söyledi.
Son ulaştığı noktada, bacanın kullanılabilirliğini geliştirip maliyetini düşürdüğünü belirten Aran, “Lodostan yurdun birçok kentinde zehirlenmeler oluyor ve bazen ölümler yaşanıyor. Buna karşı geliştirdiğim ürünün piyasada değişik türleri var ancak son ulaştığım noktadaki gibi aktif çalışacak bir ürün yok. Zaten diğer zehirlenme önleyici bacaların temelinde de bu bacanın mantığı var” dedi.
Aran, bacayı geliştirirken Selçuklulardan itibaren tarihteki Türk yapı türleri, ev ısıtma sistemleri ve ilk baca örneklerini araştırdığını anlattı.
O dönemin baca sistemlerinin, geliştirdiği yönteme çok benzediğini dile getiren Aran, şöyle devam etti:
“Bu sistemi geliştirerek lodosun bacadan evin içine girmesini önledik. Daha önceki baca sistemimiz 360 derece dönüyordu. Yeni sistemimizde bu dönme sistemimizi kaldırdık. Rüzgarlı havalarda oluşan basınçla zehirli havanın evin içine girmesinin önüne geçmeyi başardık. Lodos ve poyraz estiği zaman odanın içine dumanı tepen riskin önüne geçecek, rüzgarın baca tepelerindeki keskin dönüş hareketlerini önleyen bir sistem geliştirdik. Böylece sistemin, zehirlenme nedeniyle olacak ölümlerin yüzde 100 önüne geçebileceğine emin olduk. İnsan ölümleri oluyor ama vatandaşlarımız 50-60 lira maliyeti olan bir sistemi bacalarına monte etmiyor. Ürünümüz, binalarda olduğu gibi fabrikalarda da kullanılabilir. Çok küçük sistemlere uygulanabileceği gibi çok büyük yapılara da entegre edilebilir çünkü maliyeti çok düşük ve çok kolay uygulanabilir bir sistem.”
İlhami Aran, geliştirdiği sistemle Karadeniz Teknik ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinden uzmanların ilgilendiğini aktardı.
Bu üniversitelerde, bacanın değişik boyutlarında olan ürünler yapıldığını bildiren Aran, “Bu ürünün denemesi ve test ölçümlerini yaptık. Çok basit değişikliklerle çok büyük risklerin önüne geçmeyi başardık” diye konuştu.