Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Rusya-Ukrayna savaşı gıda, enerji ve petrol sektöründe astronomik artışlara neden oldu.
Bu dönemde yenilenebilir temiz enerjiye olan gereksinim de çoğaldı.
Belediyelerimizin irili ufaklı GES, RES ve HES’ler kurduklarını biliyoruz. Bunların öncülüğün Bursa’da BUSKİ Genel Müdürlüğü yapmıştı. Su depoları çıkışlarına kurdukları hidroelektirk santralleriyle kurum enerji giderlerinin bir bölümünü karşılar hale geldi. Devamında, arıtma tesislerine de güneş enerji santralleri oluşturuldu. Bir ara doğancı ve Nilüfer barajları havzalarındaki su üstüne kurulması planlanan yüzer güneş santralleri de düşünülmüş ama hayata geçirilememişti.
Sonrasında, başka bir belediye iştiraki BURULAŞ’ın Bursaray istasyon çatılarına kurduğu santraller de buna eklendi.
İlçe belediyelerimiz de boş durmadı.
Aklımıza gelen, Osmangazi, Gürsu, Orhaneli, Büyükorhan gibi kimi ilçe belediyelerimiz de güneş enerji santralleri kurdular. Yenilerini kurmak için de girişimler var.
Başkan Özkan, santralin hem ilçeye hem de ülkemize ekonomik katkı sağlayacağına vurgu yapmış. Özkan’ın, tüm yatırımcılara devletin yüzde 50 hibe verdiği bu alana yönelmeleri çağrısı da var. Başkan’ın, ilçede inşaatını planladığı kapalı pazaryeri projesinin çatısına da GES projesi olduğunu ekleyelim.
İlçe belediyelerimiz ve özel sektörümüz ne kadar çok alana GES kurarlarsa, o denli enerjide dışa bağımlılık da azalacaktır.
Bu alana dönük teşviklerin artırılması ve bürokrasinin olabildiğince azaltılmasında ülkemizin geleceği açısından fayda olduğunu düşünüyoruz.
Bunun, bireysel konut tüketimleri için de yasal bir altlık oluşturularak yaygınlaştırılmasında milli yarar vardır.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…