Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı.
7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana geldi. 7,7’lik bu depremin ardından saat 13.24’te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre sarsıntı yerin 7 kilometre derinliğinde oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremin 6. gününde 10 ilde toplam can kaybının 24 bin 617’ye yükseldiğini duyurdu.
80 bin 104 kişi de kurtarılırken, AFAD, depremden etkilenen illerden 102 bin 388 afetzede tahliye edildiğini açıkladı.
190 BİN TAHLİYE
Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesinden yaklaşık 190 bin kişinin tahliye edildiğini ve şu ana kadar 1 milyon 50 bin civarında depremzedenin de geçici barınma merkezlerine yerleştirildiğini açıkladı.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 31 bin 254 arama kurtarma personeli görev yapıyor.
Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 7 bin 716 olarak kayıtlara geçti.
160 BİNİN ÜZERİNE PERSONEL GÖREV YAPIYOR
AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan personelin sayısı 160 bin 860’a ulaştı.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 26 araç sevk edildi.
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 167 hava aracıyla bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için kurulan “hava köprüsü”yle 3 bin 392 sorti yapıldı.
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları ve Kızılay tarafından 170 bin 902 çadır ve 1 milyon 507 bin 494 battaniye sevk edildi, 102 bin 274 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.
Afet psikososyal destek grubu kapsamında 4 mobil sosyal hizmet merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya’da görevlendirildi, bölgeye 1645 personel ve 164 araç sevk edildi. Deprem bölgesinde 99 bin 916, deprem bölgesi dışında 10 bin 734 olmak üzere 110 bin 650 kişiye psikososyal destek verildi.
TÜRKİYE’DE EĞİTİME 20 ŞUBAT’A KADAR ARA
10 ilde büyük yıkıma yol açan deprem nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ülke genelinde eğitime 20 Şubat’a kadar ara verildiğini açıkladı.
ÜNİVERSİTELERİN AÇILIŞI GEÇİCİ OLARAK ERTELENDİ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremlerin ardından ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerin açılışının askıya alındığını duyurdu.
10 İLDE OHAL İLAN EDİLDİ
Depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı. Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan OHAL kararı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.