BBC Türkçe’nin haberine göre; Başbakan David Cameron bugün Maliye Bakanlığı ve İngiltere Merkez Bankası yetkilileriyle bu konunun ele alındığı bir toplantı yaptı.
Toplantıyla ilgili bilgi veren başbakanlık sözcüsü “Mali piyasaların etkilenmesi riskine karşı uyanık olmak istiyoruz” diye konuştu.
Sözcü “Hükümet 2012 yılında Euro Bölgesi yine Yunanistan’ı da kapsayan belli baskılar yaşandığında, mali piyasaların etkilenmesi ihtimaline karşı kapsamlı bir plan yapmıştı. Şimdi bu planı gözden geçirmenin zamanı gelmiş bulunuyor” dedi.
Maliye Bakanı George Osborne hafta sonunda Yunanistan ile Euro Bölgesi arasındaki gerginliğin Britanya ekonomisinin karşı karşıya olduğu riskleri artırdığını, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı riskine karşı planlama çalışmalarını hızlandırdıklarını söylemişti.
Maliye Bakanı Osborne, İstanbul’daki G-20 toplantısına gittiği için bugünkü toplantıya katılamadı.
Hazırlıklar ne için?
İngiliz hükümeti, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarak Drahmi’ye dönmesi ihtimalinde artış görse de, ana senaryo olarak Atina ile Euro Bölgesi arasında bir uzlaşıya varabileceği beklentisini koruyor.
Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası uzmanları Euro bölgesinden çıkılması durumunda Yunanistan vatandaşlarının tasarruflarının eriyeceğini, enflasyonun hızla tırmanacağını ve dev boyutlarda bir devalüasyon ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorlar.
Özellikle de, Yunan şirketlerinin Euro ile yapmak zorunda oldukları dış ödemeler ile gelirlerini oluşturacak zayıf yeni drahmiler arasında sıkışması ve ödeme güçlüğüne düşmesi olası riskler arasında sayılıyor.
Bu durumun, Yunan şirketlerinin borçlarının tahsil edilmesinin güçleşmesi bakımından İngiltere’yi de etkilemesi mümkün görülüyor.