Olay Gazetesi Bursa

Yunanistan için zaman daralıyor

Çipras'ın son Brüksel çıkarmasından da somut bir sonuç çıkmadı.

S&P Yunanistan’ın notunu düşürürken, hükümeti protesto eden eylemciler Maliye Bakanlığı’nı işgal etti. Bundesbank Başkanı Weidmann, ”İflas riski artıyor” dedi.

Avrupa Birliği-Latin Amerika zirvesi için Brüksel’e giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, önce AB Komisyonu Başkanı jean-Claude Juncker, ardından da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüştü. Merkel ve Hollande, açıklama yapmadan ayrılırken, Alman hükümet sözcüsü, tarafların, Yunanistan’la kreditörler arasındaki müzakerelerin daha yoğun şekilde sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. 

Çipras ise ”Çözüme doğru gittiğimizi düşünüyorum. Avrupa’nın siyasi liderlerinin, Yunanistan’a uygulanabilir bir çözüm önerilmesi ve sosyal uyum ve sürdürülebilir borç ile emniyetli şekilde büyümeye dönüş ihtimali verilmesi gerektiğini anladıklarına inanıyorum” dedi.

SAN TARİH 30 HAZİRAN

Mevcut mali programda kalan 7,2 milyar Euro’luk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan’ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan, gelecek haftalar ve aylarda IMF geri ödemesi başta olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebilecek. AB kaynakları, Yunanistan’ın tasarruf hedeflerini ve mevcut mali programın uzatılmasını tartışmaya daha açık olduğunu söylüyor.

S&P’DEN NOT DARBESİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşmaya varamamasını gerekçe göstererek, ülkenin uzun dönem kredi notunu ‘CCC+’dan ‘CCC’ye indirdi. S&P, yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın likidite pozisyonunun bozulmaya devam ettiğini ifade ederek, ”Bize göre, nominal GSYH gidişatında bir toparlanma olmaz ve kamu sektörü reformlarını derinleştirmezse, ülkenin gelecek 12 ay içinde ticari borçlarında temerrüde düşmesi muhtemel” denildi. Açıklamada, Yunan bankalarından mevduat çıkışlarının devam etmesinin hükümetin sermaye kontrollerini uygulamaya koyma olasılığını artırdı da vurgulandı.

MALİYE BAKANLIĞI İŞGAL EDİLDİ

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, hükümetin ekonomi politikasını protesto eden Yunanistan Komünist Partisi’ne bağlı (KKE) Panhelenik Mücadele Cephesi (PAME) üyesi bir grup, Maliye Bakanlığını işgal etti. Bakanlığın Sintagma Meydanı’ndaki merkez bürolarının bulunduğu binanın önünde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, mesai saatinin başlamasıyla binaya girdi. Kapıları kapatarak bakanlık çalışanlarının içeri girmesini engelleyen göstericiler, binanın ön kısmına ‘Yeterince kanımızı akıttık, yeterince ödedik’ yazılı pankart astı. Hükümetin seçim öncesi vaatlerini yerine getirmesini isteyen göstericiler, asgari ücretin 751 Euro’ya çıkarılmasını, toplu iş sözleşmelerinin uygulanmasını ve işçilerin kemer sıkma önlemleri nedeniyle oluşan maddi kayıplarının karşılanmasını talep ediyor.

İFLAS RİSKİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, Yunanistan için atılan adımlara karşın zamanın tükenmeye devam ettiğini ve iflas riskinin her geçen gün arttığını söyledi. Bu tür bir senaryoda kaybeden tarafın Yunan halkı olacağını dile getiren Weidmann, ”Böyle bir senaryonun bulaşıcı etkilerinin hafife almamakla birlikte geçmişe kıyasla daha iyi sınırlandırılabilir. Ancak bu senaryoda başlıca kaybedenler Yunanistan ve Yunan halkı olabilir” değerlendirmesini yaptı.

ERT YENİDEN YAYINA BAŞLADI

Başbakan Aleksis Çipras sözünü tuttu. Yunanistan’da önceki hükümet tarafından tasarruf amacıyla kapatılan eski devlet radyo ve televizyon kurumu ERT yeniden açıldı. ERT dün sabah Yunan milli marşıyla yayınlarına başladı.