Olay Gazetesi Bursa

Yılda 2 trilyon dolar rüşvet

Uluslararası Para Fonu (IMF) yolsuzluğun maliyetlerine ilişkin raporunda, sadece rüşvetin küresel ekonomiye zararının 1,5 ila 2 trilyon dolar arasında olduğu belirtildi.

IMF analistleri tarafından hazırlanan ‘Yolsuzluk: Maliyetleri ve Çözüm Stratejileri’ başlıklı rapor yayınlandı. Raporda, yolsuzlukla mücadelenin giderek büyüyen bir aciliyet olduğuna işaret edilirken, ”Bu aciliyet, büyüme ve istihdam beklentilerinin birçok ülkedeki düşük seyrettiği ve bazı yüksek profilli yolsuzluk davalarının öfkeye yol açtığı bir ortamdan kaynaklanıyor” değerlendirmesi yapıldı.

YOLSUZLUĞUN BİR KOLU

Raporda yolsuzluğun hem gelişmiş hem de gelişen ülkelere zarar verdiği vurgulanırken, bu sorunla mücadelenin küresel ölçeğe taşınması gerektiği ifade edildi. Yolsuzluğun maliyetlerinin ölçülmesinin zor olduğuna ancak sadece rüşvet için ödenen paranın bile sorunun büyüklüğünü göstereceği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi: ”Yeni bir değerlendirme, rüşvetin küresel ekonomiye yıllık maliyetinin 1,5 ila 2 trilyon dolar arasında olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran, Gayri Safi Küresel Hasıla’nın yüzde 2’sine tekabül ediyor. Bununla birlikte, rüşvet yolsuzluğun sadece bir türü olduğu için, yolsuzluğun genel ekonomik ve sosyal maliyetleri çok daha büyük olabilir.”

‘KÜLTÜREL BİR PROBLEM DEĞİL’

IMF Başkanı Christine Lagarde, Londra’daki yolsuzlukla mücadele zirvesinden önce yaptığı açıklamada, yolsuzluğun sadece ekonomiyi olumsuz etkilemekle kalmayıp, hilekârlık yüzünden sosyal yardım programlarına yeterli kaynak ayrılamadığını, çevrenin korunmasıyla ilgili kuralların da yeterince uygulanamadığını ifade etti. Yolsuzluğun kültürel bir problem olduğu görüşüne katılmadığını vurgulayan Lagarde, yolsuzluğun bazı az gelişmiş ülkelerde gelişmiş ülkelerdeki kadar yaygın olmadığının altını çizdi.