Irak’ta her ay 5 bin civarında Yezidinin terör örgütü DAEŞ tehdidi nedeniyle ülkelerini terk ettiği belirtildi.
Musul’un Şengal ilçesi ve köylerinde yaşayan Yezidiler, DAEŞ saldırıları sonucu evlerini terk ederek Peşmergelerin kontrolündeki Duhok iline sığınmıştı ancak buradaki kamp şartlarını beğenmeyen Yezidiler, çareyi Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmekte buluyor.
Duhok Yezidi Masası Sorumlusu Hadi Dubani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Günlük ortalama 150 ila 200 Yezidi vatandaşımız Irak’ı terk ediyor. Bu rakam aylık 5 bini buluyor.Yezidi din adamlarının ‘ülkeyi terk etmeyin’ çağrılarına rağmen Irak’tan kaçan Yezidi sayısı azalmıyor” dedi.
Böyle giderse Irak’ta Yezidi kalmayacağına dikkati çeken Dubani, “Eğer Yezidiler gitmeye devam ederse Yezidilik dini de kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Avrupa’ya gidenler oranın kültürüne adapte oluyor. Kendi dininden ve kültüründen uzaklaşıyor” diye konuştu.
Dubani, Irak’ı terk etme nedenlerine ilişkin ise şunları söyledi:
“Yezidiler, Duhok’ta daha çok kamplarda kalıyor. Kamptaki şartlar çok ağır. İş bulamıyorlar. Yezidiler, bu nedenle yeni bir yaşam umuduyla Avrupa’nın yolunu tutuyor. Ancak Yezidilerin yaşadıkları Musul’un Şengal bölgesi, DAEŞ’ten tamamen temizlenirse insanlar evlerine döner. Böyle olursa Avrupa’ya göç de azalır.”
“Bu yolculuğun hiçbir garantisi yok”
Bu arada Almanya’ya giden Yezidi genci Suud Bedri, telefonda AA muhabirine yaptığı konuşmada, “Memleketimiz Şengal bir yıldır DAEŞ’in elinde. Ne zaman kurtarılacağı belli değil. O nedenle çareyi Irak’ı terk etmekte buldum. Önce Türkiye’ye geçtik ardından Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan üzerinden Avusturya’ya geldim. Bu yolculuk 15 gün sürüyor. Almanya’ya ulaştırmaları için kaçakçılara 14 bin dolar ödedim. Bazıları daha fazla da veriyor. Bu yolculuğun hiçbir garantisi yok” şeklinde konuştu.
Yezidilerin sığındığı ülkelerin başında Almanya’nın geldiğini aktaran Bedri, “Almanya azınlık haklarını tanıdığı için 1991 ayaklanmasından sonra da yüz binlerce Yezidi buraya sığındı” ifadesini kullandı.
Duhok’un Zaho ilçesindeki bir kampta sığınmacı olarak kalan Şengalli gazeteci Murat Haskani ise “Yezidilerin ülkelerini terk etmesi tehlikeli bir alarmdır. Sadece gençler gitmiyor. Yaşlı, kadın, erkek herkes gitmek istiyor. Olağanüstü şartlarda yaşadıkları için geleceklerinden emin olamıyorlar. O nedenle çareyi yurt dışına kaçmakta buluyorlar” değerlendirmesinde bulundu.