Bugüne kadar Avrupa ülkelerinden 10 şehrin kazandığı ‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nın 2020 yılı için heyecan dorukta. ‘Yeşil başkent’ unvanı, diğer Avrupa şehirlerine örnek olmanın yanı sıra turizm, iş ve hayat merkezi olarak da şehirlerin itibarını pekiştirirken; 2020 yarışmasına Türkiye, İngiltere, Macaristan, Belçika, Portekiz, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, İspanya, Estonya, İzlanda ve Polonya’dan 13 şehir aday oldu. Türkiye’den de Bursa’nın adaylık dosyası konsey tarafından kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, değerleriyle göz dolduran Bursa’nın ‘yeşil’ kimliğinin değerini vurgulayarak, “Bursa, çok güzel bir şehir. Yeşiliyle, doğasıyla, Uludağ’ı, denizi, tarihi, kültürü, maneviyatı ve bütün güzellikleriyle özellikli bir şehir. Bursa’da yaşamak gerçekten bir ayrıcalıktır. Bursa, her zaman ‘Yeşil’ sıfatıyla nitelenmiş, akıllarda ‘Yeşil Bursa’ olarak yer etmiş bir şehir. Bizler de bugün ve geleceğe yönelik çalışmalarımızı planlarken, Bursa’daki bu doğal zenginliği ve yeşili öne çıkaran, kentin estetiğini gözler önüne seren adımlar atmaya özellikle dikkat ediyoruz. ‘Yeşil Bursa’nın ‘Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması’nda değer bulması çok heyecan verici bir durum. Bursa’nın güzelliklerinin dünyaya tanıtılması adına da çok gurur verici olan bu adımın sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.
Başkan Aktaş, unvanın önemini vurguladığı açıklamasında, “Yeşil başkent unvanının alınması halinde Bursa’nın itibarı, hem Türkiye’de hem de dünyada bir kat daha artacak. Dünyada bu şehirleri takip eden turistler de var. Bursa turistler için bir cazibe merkezi olacak” dedi.
Başvuruda Bursa için; iklim değişikliği ile mücadele, iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir ulaşım, sürdürülebilir arazi kullanımı, doğa ve biyoçeşitlilik, hava kalitesi, gürültü yönetimi, katı atık yönetimi, su ve atıksu yönetimi, ekoyenilik, enerji performansı, entegre çevre yönetimi olmak üzere 12 farklı gösterge alanında yapılan, yapılmakta olan ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda kurum içi ve kurum dışı birçok paydaşın desteğiyle doldurulan başvuru formunda; yeşil alanların artırılması, iklim değişikliği ile mücadele, karbon ayak izinin belirlenmesi, iklim değişikliği eylem planı, entegre atık yönetimi, şehrin gürültü haritasının çıkarılması, atık su arıtma tesislerinin yapılması, alt yapı sisteminin yenilenmesi, katılımcı yönetim, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, raylı sistemler ve bisiklet yollarının geliştirilmesi gibi birçok çalışma ön plana çıkarıldı.
Nisan sonuna doğru kısa listeye kalan şehirler açıklanacak. Kısa listeye kalan şehirler jüriye sunumlarını yapacak ve Haziran 2018’de de ödülü kazanan açıklanacak. ‘Avrupa Yeşil Başkenti Ödülü’nün 10. senesi olması sebebiyle kazanan şehir 350 bin Euro para ödülü ile ödüllendirilecek.