Yılmaz, yazısında dikkat çeken şu bilgileri paylaştı:
İlk haberi… 23 Nisan günü bu sütunlardan duyurduk Türkiye’nin İnaktif Covid Aşısı Geliştirme Projesi’nde Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ da yer aldı.
Aşı…
İnsanlığın covidle savaşında tek umudu Ancak, tedarik sorunu kritik noktaya geldi, aksaklıklar yüzünden de aşılama arzu edilen hızda ilerleyemiyor.
O nedenle, yerli aşı üretimi çok önemli noktaya geldi.
Biz de…
Şu bilgiyi açıkladı:
“Nisan 2020’de başladığımız laboratuar ve temel ön çalışmalarını Mart 2021’de tamamlayıp klinik FAZ çalışmaları için bayram öncesi Sağlık Bakanlığı’na teslim ettik.”
Ardından…
“Geliştirdiğimiz aşının, insan deneyi olan FAZ 1 çalışması Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı” dedi ve şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de 3 yerli aşı geliştirildi. Bir aşının FAZ 1 çalışması Ankara Onkoloji Hastanesi’nde, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının FAZ 2 çalışması ise Kayseri’de yapılıyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Bundan sonraki süreç TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı arasında koordine ediliyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Hoca geçenlerde yerli aşının yılsonuna doğru hazır olabileceğini açıkladı.”
Bu noktada…
Bursa Uludağ Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü ve aşı firması VETAL’in yer aldığı projede geliştirilen aşının diğerlerinden farkını sorduk.
Şu cevabı verdi:
“Bizim geliştirdiğimiz konvansiyonel inaktif aşı. Çin aşısıyla benzerliği var. Fakat biz aşıda CPG denilen özel bir bağışıklık arttırıcı madde katkısı yaptık.”
Şu sözleri de heyecan verici:
“Aşımız normal inaktif aşılardan daha farklı bir içeriğe sahip. Yenilikçi yaklaşımıyla diğer aşılardan daha üstün olacağını düşünüyoruz. Çünkü, aşıyla oluşan bağışıklığın daha güçlü olmasını bekliyoruz.”
İstanbul’da çalışıldı, Adıyaman’da üretilecek
“Tehlikeli virüslerin çalışıldığı bir laboratuar gerekiyordu. O nedenle İstanbul Pendik’te Tarım Bakanlığı’nın Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuarında çalışmaları yaptık.”
Şunu da açıkladı:
“Adıyaman VETAL tesisi hayvan sağlığında Avrupa’nın en modern tesislerinden biri. Hayvan aşıları üreten tesis insan aşısı için düzenlendi. Üretim burada olacak.”
Aşı geliştirme konusu, Uludağ Üniversitesi’nin ‘öncelikli alanı’ oldu
Elbette… İlgili akademik çevrelerin bilgisi vardır, ama biz 10’a yakın aşı geliştirme projesinde yer alan Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ’dan öğrendik.
Dedi ki:
Yani…
“Yani, Türkiye’de bundan sonra aşı geliştirme çalışmalarında öncülüğü Bursa Uludağ Üniversitesi yapacak.”
Şunu vurguladı:
“Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un öncelikli alan tercihinde çok büyük emeği var. Onun desteğiyle bundan sonrasında aşı geliştirmede daha da ilerleyeceğimizi düşünüyorum.”
Şu bilgiyi de verdi:
“10 yıldır aşı geliştirme üzerine çalışıyorum. Geliştirdiğimiz yerli lisanslı aşılar VETAL’in Adıyaman’daki modern tesisinde üretiliyor ve pek çok ülkeye satılıyor.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…