Olay Gazetesi Bursa

Yenişehir’de pancar ekimine ilgi arttı

Susurluk Şeker Fabrikası'nın tekrar üretime başlaması kararı, şeker pancarı yetiştiren çiftçilerin umudu oldu. Susurluk Şeker Fabrikası'nın Yenişehir'de bu sezon 8 bin dekar alanda ekim yapılması için 400 çiftçiyle sözleşme imzaladığı belirtildi.

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de şeker pancarı yetiştiren çiftçiler, pancar ekimine başladılar. Eylül ayının son haftası hasat edecekleri pancarların ekimini yapan çiftçiler, kazançlı bir sezon bekliyorlar.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, geçen yıla kadar Eskişehir Şeker Fabrikası’na 4 bin 700 dekardan elde ettiği ürünleri teslim eden çiftçilerin, Susurluk Şeker Fabrikası’nın alımlara başlamasıyla ekim alanlarını genişlettiğini anlattı. Susurluk Şeker Fabrikası’nın Yenişehir’de bu sezon 8 bin dekar alanda ekim yapılması konusunda 400 çiftçiyle sözleşme imzaladığını belirten Aktaş, ilçede rekoltenin 85 bin tona ulaşmasının beklendiğini söyledi. 

PANCARA YÖNELİŞ ARTACAK

Pancar eken çiftçilerin bu gelişmeyle umutlandıklarını dile getiren Aktaş, “Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar faaliyete geçmesiyle pancar kotası arttı ve beraberinde pancar ürününe yöneliş başladı. Çiftçilerimizin ilerleyen yıllarda pancar ekimine yönelişlerinin süreceğine inanıyoruz. Çünkü, pancarda öncelikle pazar ve tahsilat sorunları yaşanmıyor” dedi.

Yenişehirli pancar ekicilerinin, hava koşullarının uygunluğu ve üründeki şeker oranını gösteren polar miktarının yüksek çıkmasıyla geçen yılki sezonu memnun kapattığını ifade eden Aktaş, “2015’te teslimatı yapılan üründe şeker oranını gösteren polar miktarı 13,5 olarak ölçülmüştü. Polar miktarı geçen yıl ise 14’e çıkmıştı. Pancardaki polar miktarı ne kadar yüksek çıkarsa, pancar ekicilerine o kadar yüksek ödeme yapılıyor. Bu yıl polar miktarı 14’ün altına inmezse, çiftçimiz bayram eder” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF

Pancar ekimlerinin yaygınlaşmasının başta biber olmak üzere birçok ürünün ekilişini belirli bir miktar azaltacağını ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Yenişehir Ovası’nda biber, taze fasulye yoğun biçimde yetiştiriliyor. Bu yoğunluk, hasat dönemlerinde ürünlerin tüccara satış fiyatlarına olumsuz yansıyor. Bir ürün ne kadar çok yetiştiriliyorsa, alıcılar da o kadar fiyat kırıyorlar. Ekilebilir tarım alanlarının bir bölümünün pancara ayrılması, üretim fazlalığının önüne geçecek. Çiftçilerimizin artık pancar gibi sağlam ve etkili bir seçeneği var.”

Yenişehir’de eylül ayının ilk haftası sökülmeye başlanan ve iki ayrı merkezde teslim edilen şekerpancarları, Susurluk Şeker Fabrikası’na taşınacak. Pancar alım kampanyası kasım ayının sonlarında sona erecek.