Olay Gazetesi Bursa

Yenişehir’de meyveye yöneliş

Başta biber olmak üzere sebze üretimi yapılan ve tarım ambarı olarak bilinen Yenişehir'de son yıllardaki teşvikler ve çiftçinin arayışları nedeniyle, meyve üretiminde de artış görüldüğü bildirildi.

GÜRHAN ADANA

Özellikle son 10 yılda meyveciliğe yöneliş olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Şimşek, bu alanda ciddi gelişmeler yaşandığını söyledi. Şimşek, son 10 yılda 5 bin 602 dekar alanda meyve bahçesi oluşturan 313 meyve yetiştiricisine toplam 1 milyon 110 bin TL teşvik ödemesi yapıldığını söyledi. Yetiştiricilerin teşvik almak için sertifikalı fidanlarla meyve bahçesi kurması gerektiğinin altını çizen Şimşek, standart sertifikalı fidanlardan oluşturulan meyve bahçesinin dekarına 100 TL, yarı bodur ve bodur sertifikalı fidanlardan oluşturulan meyve bahçesinin dekarına ise 150 TL teşvik ödendiğini bildirdi.

EN ÇOK CEVİZ

İlçede özellikle Çeltikçi, Ayaz, Karasıl, Çardak ve Çayırlı mahallelerinde yeni meyve bahçelerinin kurulduğunu ifade eden Şimşek, ceviz başta olmak üzere armut, şeftali ve elma yetiştiriciliğinin arttığına işaret etti. Cevizin ise diğer meyvelere göre yetiştirici tarafından daha çok tercih edildiğinin altını çizen Şimşek, “Ceviz, diğer meyve çeşitlerine göre daha az bakım gerektiriyor. Örneğin, 4 ve 5. yılında meyve vermeye başlayan cevizin, yılda 2-3 kez ilaçlanması yetiyor. Pazarlama sıkıntısı da yok. Tüccara ve toptancılara dalında verildiği gibi, ilçe pazarında perakende olarak da satışa sunulabiliyor. Raf ömrü uzun olduğu için depolanıp sonraki aylarda da satışa sunulabiliyor” diye konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ ALIN

Klasik meyve bahçelerinin yerine yeni geliştirilen fidanlardan oluşturulan bahçeler kurulduğunu anlatan Ömer Şimşek, meyve yetiştiricilerinin mutlaka konunun uzmanlarından ön bilgiler almalarını istedi. Tarım Müdürlüğü’nün yeni bahçe oluşturacak yetiştiricilere her türlü desteği verdiğini vurgulayan Şimşek, “Doğru yatırım için öncelikle bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz. Sonra telafisi zor gelişmeler yaşanabiliyor. Örneğin, taban suyu yüksek araziye ceviz ya da kiraz fidanı dikiyorlar. Bu çok yanlış. Fidanın kökleri su içinde kaldığı için oksijen alamıyor ve fidanlar kuruyor. Bize başvuranlara, ilk olarak toprak analizini yaptırmalarını önerirken, arazisinin konumu, su kaynakları ve iklim koşullarını inceleyip hangi meyveyi yetiştirebileceğini söylüyoruz”ifadelerine yer verdi.