Olay Gazetesi Bursa

Yenişehir’de meraların ıslahı olumlu sonuçlar verdi

Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü'nün ilçede 2 ayrı pilot bölgede başlattığı mera ıslah çalışmalarından olumlu sonuç alındı.

GÜRHAN ADANA

Biçilmeye başlanan meralar, mayıs ayından itibaren hayvan yetiştiricilerinin kullanımına sunulacak. 

Yenişehir’deki mera varlığının değerlendirilmesi amacıyla Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bir dizi ıslah çalışması başlattı.

Geçen yıl Karaköy ve merkez Gündoğan mahallelerindeki kullanılmayan meralara ekilen yem bitkileri gelişimini tamamladı.

4 çeşit hayvan yemi bitkisinin ekildiği toplam 250 dekarlık meralarda 1 ay sonra hayvan otlatılmasına izin verilecek.

Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, meralara dikilen yem bitkilerinden başarılı sonuçlar alındığını belirtti. İlçenin 7 köyünde daha aynı çalışmasının yapılması için projeler hazırladıklarını ifade eden Çelik, ‘Söz konusu köylerimizin meraları hayvan otlatmaya elverişli durumda değil.

Bursa Mera Komisyonu’ndan onay çıkmasıyla toplam 600 dekarlık bu meraları da ıslah edip o bölgelerdeki hayvan yetiştiricilerinin kullanımına açacağız.

Böylece 9 ayrı bölgede toplam 850 dekarlık mera alanının ıslahını gerçekleştirmiş olacağız’ dedi.

Yenişehir’in toplam 17 bin dekar mera varlığının bulunduğuna işaret eden Çelik, ‘Kuşkusuz meralar hayvan yetiştiriciliğinin en önemli aşamalarından birini oluşturuyor.

Hayvanların yiyebileceği otların bulunmadığı, dikenlik durumuna gelmiş meralarımızı ıslah ederek kullanıma açmak için başka projeler hazırlayacağız’ diye konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ ALINIYOR

Önce, Bursa Mera Komisyonu’ndan, ıslah çalışmaları için onay aldıklarını dile getiren Belediye Başkanı Süleyman Çelik, ardından Uludağ Üniversitesi’nden uzmanları ilçeye çağırdıklarını kaydetti.

Uzmanların, meraların durumunu incelediklerini belirten Çelik, ‘Toprak tahlilleri yapılıp ekimi uygun olan yem bitkileri belirleniyor. 7 köyde daha yapacağımız mera çalışmalarında da bu yolu izleyip uzman görüşüne başvuracağız’ dedi.

Islah edilecek meralara uzmanların önerdiği yem bitkilerini ektiklerini ifade eden Çelik, ‘Ak üçgül, çayır salkım otu, kamışsı yumak ve çok yıllık çim adlı yem bitkilerinin tohumları ekmiştik.

Bugün yem bitkilerinin gelişiminin beklenen düzeyde gerçekleştiğini gördük. Hayvan otlatmaya hazır hale getirmek amacıyla biçim işine geçtik. Islah ettiğimiz meralarda hayvan otlatma işini belediyemiz bünyesindeki Kırsal Hizmetler Müdürlüğü organize edecek’ diye konuştu.