Olay Gazetesi Bursa

Yeni nesil hibrit soğan üretildi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (BİYOM) yaklaşık 6 yıl devam eden çalışmanın ardından tamamen yerli hibrit soğan çeşidi yetiştirildi.

BİYOM Müdürü Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, 10 yıl önce kurulan merkezde sebzeler üzerinde modern ıslah çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda TÜBİTAK’ın da desteğiyle hazırlanan projeyle ‘F1 hibrit’ soğan çeşitlerinin üretilmeye başlandığını hatırlatan Toprak, ‘Hibrit soğan çeşidinde ülkedeki saf dişi ve erkek soğan hatları kullanıldı. Bu çalışmayla ilk defa tamamen yerli hibrit soğan çeşidi üretildi’ dedi.

Toprak, Türkiye’de geleneksel yöntemlerle üretilen soğanları il il gezerek toplayıp laboratuvara getirdiklerini ve çalışmalara başladıklarını kaydetti.