E-imza’nın çipli kimlik kartlarına yüklenmesi ile bürokrasi azaltıldı. Nüfusun büyük bölümü çipli kimliğe geçmiş olsa da nüfusun yüzde 20’si hala eski kimlikle devam ediyor. Ancak bu süreçte çipli kimliklerle de ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor.
Çipli kimlik kartları, pasaport, ehliyet gibi belgeler HAVELSAN’ın geliştirdiği yerli parmak izi tanıma sistemiyle hazırlanacak.
Yeni sistem 7 Ocak’ta başladı. 81 ilde kullanıma alınan uygulama kapsamında yaklaşık 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemi kullanılarak hazırlandı.
Olay yerinden alınan parmak izlerini de tespit etme özelliği olan yerli parmak izi tanıma sistemiyle yerli sermayenin korunması hedefleniyor.
Uygulama gelecek dönemde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi diğer biyometrik teknolojilerinin millileştirilmesi açısından büyük önem taşıyor
Eski kimliklerine devam eden çok sayıda kişi için zaman daralıyor. Peki, yeni çipli kimlikler için son tarih ne zaman? Ya da eski nüfus cüzdanları ne zamana kadar geçerli? İşte merak edilen soruların yanıtları…
Ehliyetten, meslek kartına kadar pek çok tanımlamayı çipli kimlik üzerinden yapılabileceğinizi hatırlatarak kullanım süresinin de 10 yıl olduğunu belirtelim.
İşte yeni kimlik kartı için yapmanız gerekenler…
Nüfus cüzdanınız, nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor.
Değerli kağıt bedeli değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont.
Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
Kimliklerini değiştirmek isteyenlerin öncelikle randevu alması gerekiyor. Kimlik randevuları e-Devlet’ten online alınabileceği gibi ALO 199 üzerinden de alınabiliyor.
Yeni ehliyetiniz başvurunuzun ardından 1 hafta içinde adresinizde oluyor.
2022 yılı için; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30,00 TL., kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 60,00 TL. değerli kağıt bedeli alınmaktadır.
Her sene başında merak edilen kimlik yenileme işlemleri bu sene de merak edilen konular arasında yer aldı
2022 yılının ilk günlerinde “yeni kimlik süresi uzatıldı mı?” sorusu yeniden gündeme gelmişti.
Kimlik yenileme son tarih Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.
Ehliyetin nüfus cüzdanına entegrasyonu ücretsiz olarak 1 dakikada gerçekleştiriliyor.
Kartınız 1 gün içinde evinize ulaştırılıyor. Bu uygulamayla ilgili bir süre sınırı bulunmuyor.