Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlıkta Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde görülen şap hastalığı ve Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik alım kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Şap hastalığına ilişkin şimdiye kadar Türkiye’de görülmeyen yeni tip bir virüsün 29 Eylül 2015 tarihinde ilk kez Van’da tespit edildiğini belirten Çelik, bu yılın 9 ayında tespit edilen, hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 92 olduğunu bildirdi.
Çelik, söz konusu tarihten bugüne kadar hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 217’ye ulaştığını dile getirerek, Bakanlığın ve ilgili birimlerin yoğun çalışmaları sonrasında bu mihrak sayısının 117’sinin söndürüldüğünü, 100 mihrakın hastalık açısından şu anda aktif durumda olduğunu bildirdi.
Konuya ilişkin tarım il müdürlerinin devreye girdiğini ifade eden Çelik, “Yetkileri çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta, o bölgeye hayvan giriş çıkışı yasaklanmakta, hayvan pazarları kapatılmakta ve hayvanlar aşılanmaktadır. Dolayısıyla paniklik bir durum yok ama çok müteyakkız olmamız gerekli” diye konuştu.
Çelik, yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandığını vurgulayarak, bu virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşının üretildiğini ve bütün illere sevk edildiğini ifade etti.
Aşı üretim çalışmalarının devam edeceğinin altını çizen Çelik, mücadelenin sadece hastalık olan yerlerde değil, bütün Türkiye’de gerçekleştirileceğini, ancak öncelikle bu lokalize alanlar üzerinde yoğunluk arz ettiğini belirtti.
“FAO Şap Komisyonu 5 milyon doz aşı talep etti”
Çelik, bu aşılama faaliyetlerinin normalde ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Elde edilen veriler çerçevesinde yeni virüse karşı ilkbaharı beklemeden aralık ayında tüm yurt sathında bu aşılama faaliyetlerine başladık. Şu ana kadar ‘A’, ‘O’ ve ‘Asya 1’ tipi virüslere karşı aşılarımız mevcut ama bu yeni virüs ‘Nepal A’ tipi bir virüs dolayısıyla 4 virüs söz konusu. Mevcut şu anda üretilen aşının bu 4 virüse karşı bağışıklık ve direnci artıran 4’lü bir karma aşı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu hastalık bizim ülkenin dışında da birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı için FAO’nun Avrupa Şap Komisyonu var. Bu komisyon tarafından Türkiye’nin elde ettiği bu aşı ile ilgili şu an itibarıyla 5 milyon doz talepte bulunulmuş durumda. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesi ile ilgili yoğun bir şekilde katkımızı sunacağız.”