Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler, ambalajlı ürünlerin etiketlerinin mutlaka okunması gerektiğini anlatarak, ürünlerin üzerinde yazan kodların ne anlama geldiğini belirtti. İşte Seçmeler’in o açıklamaları:
“Bazı işlenmiş gıdalarda insan sağlığını korumak için antimikrobiyal katkı maddeleri kullanılabilir ancak hiç katkı maddesi kullanılmaması gereken gıdalar da var. Örneğin, bal, tereyağı, çay ve şekerde katkı maddesi olmaz.
Etiketlerde yer alan katkı maddelerinin kısaltmalarını da açıklayan Dr. Seçmeler, “Etiketlerde, renklendiriciler E100-E180, koruyucular E200-E285, E330, antioksidanlar E300- E321, kalınlaştırıcı, jelleştiriciler E400- E495, tatlandırıcılar E950-E959 koduyla yer alıyor.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne bağlı tebliğlerde de Avrupa Birliği’ne uyumlu olarak katkı maddelerinin kullanılabilecekleri ürünler ve kullanım limitleri belirlenmiştir.” dedi.