Olay Gazetesi Bursa

Bursa’ya bayramdan sonra Arap akını başlıyor

19 Şubat’ta bu köşedeki yazının “Arap turizmcileri iştahlandı: Bursa’ya seçerek getiririz!” başlıklı bölümünde özellikle Arap turizmi alanında sektörün önemli temsilcilerinden bir yetkilinin değerlendirmelerine yer vermiştim. Arap turizmcilerini iştahlandıran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri temaslarıydı. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Suriye iç savaşının ilk yıllarında baş gösteren ve FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe […]

19 Şubat’ta bu köşedeki yazının “Arap turizmcileri iştahlandı: Bursa’ya seçerek getiririz!” başlıklı bölümünde özellikle Arap turizmi alanında sektörün önemli temsilcilerinden bir yetkilinin değerlendirmelerine yer vermiştim.

Arap turizmcilerini iştahlandıran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri temaslarıydı.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Suriye iç savaşının ilk yıllarında baş gösteren ve FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında had safhaya ulaşan sorunlar, Erdoğan’ın iki gün süren Abu Dabi ziyareti sonrası büyük ölçüde aşılmıştı.

Aynı yazıda “Gözlerse şimdi Cumhurbaşkanı’nın Suudi Arabistan seyahatine çevrildi. Tarih verilmedi ancak yakın süre içinde bu ziyaretin de gerçekleşmesi bekleniyor” demiştik.

İşte o ziyaret de sonunda gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında 2018’den bu yana en ciddi krizlerden birinin çıkmasına yol açan Cemal Kaşıkçı davasının Riyad’a devredilmesinin ardından iki günlük Suudi Arabistan seyahatine de imza attı.

Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la bir araya geldi.

Bursalı Arap turizmcileri, bu gelişmenin ardından kelimenin tam anlamıyla bayram etti.

Son dönemde gerilimin hafiflemesi ile Suudi Arabistan’ın defakto şekilde yaklaşık üç buçuk yıldır uyguladığı boykot da büyük oranda ortadan kalktı.

Ticaret tekrar canlanmaya başlarken Suudiler seyahat için de ibreyi Bursa’ya çevirdi.

Bilhassa bu son temas buzları tamamen eritti.

Bursalı turizm yetkilisi, “İkili ilişkilerin düzelmesi Suudilerin Bursa’ya gelişini de yüzde 100 artıracak. Bursa’ya uzun süredir gelmek istiyorlar ancak boykottan ötürü gelemiyorlardı” dedi ve ekledi:

“Şimdiden bayram sonrası için birçok rent a car firmasının araçlarının çoğu rezerve edildi. Bayramdan sonra büyük bir akın başlayacak. Otellerdeki grup talepleri de hayli yoğun.”

Suudi Arabistan’dan gelen turist turizmciler için kıymetli.

Neden mi?

Sektör yetkilisi, “Suudiler fütursuzca para harcıyor. Para harcamayı aşırı seviyorlar. Öyle ki esprili şekilde paralarımız çok birikti, sevdiğimiz ülkeye ve şehre kavuşacağımız için mutluyuz mesajları gönderiyorlar” diyor.

5 gece 6 günlük turlarla Bursa’ya gelen Arap turistler minimum 3 bin dolar harcıyor.

Turların içeriği seçilecek pakete göre değişiklik gösterse de Uludağ, Hanlar Bölgesi, Ulu Cami, Cumalıkızık, Saitabat, Oylat, Suuçtu Şelalesi değişmez rotalar arasında yer alıyor.

Konaklamalar genelde Nilüfer’deki otellerde yapılıyor.

Şehir merkezi, kentin doğusu ve batısında ekonomik hareketlilik sağlanıyor.

Suudilere konut satışlarının da bayramdan sonra artması bekleniyor.

Bu noktada Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın turizm hamlelerine de ayrı bir parantez açmak gerekiyor.

Aktaş, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile Bursalı turizmcilerden oluşan büyük bir heyetle Kuveyt’e geçtiğimiz ay adeta çıkarma yapmıştı.

İki günlük programda çok sayıda Kuveytli yetkili ile birebir temas kurularak, Bursa tüm detayları ile tanıtıldı.

Bu ziyaretin ardından turizm hareketliliğinin yaz aylarıyla sınırlı kalmaması sağlandı.

Ekimden şubata kadar Kuveytli spor takımlarının da Bursa’da kamp yapması kararlaştırıldı.

Önümüzdeki ay Büyükşehir ekibi Dubai’de düzenlenecek fuarda da yerini alacak.

Yine Cidde’deki fuara da katılım sağlanması bekleniyor.